Slik serverer du Mont d'Or

Slik serverer du Mont d'Or

Når det har blitt kjøligere i lufta og høsten endelig er her, jubler osteelskerne. Da er det endelig sesong for Vacherin Mont d'Or, en karakteristisk ost som lages utelukkende på høst- og vintermelk.

Skal du by på en ekstra god ost i de mørkeste vintermånedene, er Mont d'Or et spesielt godt valg. Osten er bare tilgjengelig fra september til mai, og serveres gjerne varm som fondue med enkelt tilbehør.

Siden denne osten bare produseres i et drøyt halvår, er det ikke rart osteentusiastene feirer når det endelig er sesong for Mont d'Or.

Når er Mont d'Or i sesong?

Mont d'Or får du bare tak i fra september til mai. 

Osten ystes kun i vintermånedene når kyrne kommer hjem fra beite, fra midten av august til midten av mars. Den modnes i alt fra 3 uker til 2 måneder i trebokser laget av gran.

Finner du ikke Mont d'Or i ostedisken? Hør med osteansvarlig i din lokale MENY-butikk for å bestille inn osten når den er i sesong!

Slik serverer du Mont d'Or

Når du skal by på denne godbiten av en ost, er det gjerne fondue som gjelder. Mont d'Or er i sitt ess når den varmes i esken, og nytes lun med godt tilbehør.

Ostefondue med Mont d'Or

  1. Fjern all plast rundt osten. Fjern også lokket dersom den har lokk.
  2. Pakk bunnen av boksen i aluminiumsfolie.
  3. Varm osten på 180°C i ca 25 minutter.

Tradisjonelt tilbehør til Mont d'Or:

  • Salt spekemat
  • Syltede grønnsaker som hel sylteagurk og sølvløk
  • Kokte poteter
  • Tørket brød som krutonger, grissini og crustini
  • Kjeks

Godt tilbehør til Mont d'Or

Flere tips til tilbereding

Osten kan også serveres uten å varmes opp først. La den stå på kjøkkenbenken i boksen sin i mange timer. La plasten være på for å hindre at du får en tørr hinne på toppen, og ta den av rett før servering. 

Mont d'Or passer like godt til forrett som snacks eller dessert. Som dessert er den ekstra god med søtt tilbehør som fikenmarmelade, honning, nøtter og søte kjeks.

Spiller osten hovedrollen i retten, bør den serveres i boksen sin. Mont d'Or er så bløt at den vil flyter utover når den tempereres.

Unik smak

Mont d'Or har en unik, kraftig smak og aroma takket være den upasteuriserte melken og modningen i granboks.

Den er ganske fet, og har et hint av sødme og nøtter. Osten passer spesielt godt til søtt og salt tilbehør. 

Hva gjør Mont d'Or så spesiell?

Snakker du med en osteelsker, er nok Mont d'Or på topplisten over favorittoster. Det er kanskje ikke så rart, denne osten lages på upasteurisert melk og modnes ved å "binde opp" den myke ostemassen med en ring av høvlet gran.

Etter 3 uker får den lokk og bunn av samme materiale som både hindrer at den renner ut og er med på å gi osten sin karakteristiske smak og aroma. 

Produseres i Jurafjellene

Mont d'Or kan komme fra Sveits eller Frankrike. Osten produseres både på Sveitsisk og Fransk side av grensen som går i Jurafjellene, og varianten du finner hos MENY er fransk. 

Osten blir ystet syd for byen Pontarlier, omtrent 1300 meter over havet. Den lagres og modnes på meieriet i former av gran fra 3 uker til 2 måneder ved meget høy luftfuktighet.

Emblem
Mont d'Or har lang historie? Den ble første gang nevnt skriftlig i 1280 som en ost med et belte av trespon.

Kombinasjonen av den upasteuriserte melken fra Jurafjellene, ysting, modning og lagring, resulterer i en særegen ost som er så myk at den kan spises med skje.

Om du vil ha en smaksopplevelse utenom det vanlige, er dette en ost du ikke bør gå glipp av når den er i sesong.