Norske alternativer til populære, utenlandske ostene
To ganger har norske oster gått helt til topps i oste-VM. Kraftkar fra Tingvollost vant i 2016 og Fanaost fra Ostegården i 2018. I tillegg har mange andre norske håndverskoster gjort det svært godt i World Cheese Awards - i konkurranse med over 4000 oster.
Til tross for at norske ysterier høster internasjonal anerkjennelse, putter vi nordmenn langt flere importerte håndskårne oster i handlekurven. Blant de 10 mest solgte i MENY, er alle importert fra land i Europa, seks fra Frankrike.
- Noe av forklaringen ligger nok i at det tar tid å endre folks vaner. På 1990-tallet kunne vi nesten telle norske sorter på en hånd: Norvegia, Nøkkelost, Jarlsberg, Ridderost, Port Salut, gammelost og brunost, sier Espen Lie.
Han er kokk, leder av MENY-Lauget, kategorisjef for ferskvare i MENY og dommer i oste-VM.
Prøv en norsk ost neste gang:
Oppblomstring av ysterier i Norge
Lie forteller at en osterevolusjon startet i Norge tidlig på 2000-tallet. Da dukket de første små ysteriene opp. De produserte etter gamle håndverksteknikker og vektla geografiske tilhørighet og lokale identitet.
I 2008 hadde vi kun noen få oster fra norske gårdsysterier i MENY,
nå har vi ca. 250 unike oster fra over 50 ysterier.
- Ostene er laget på melk fra ku, geit og sau. Innovasjon, kvalitet og delingskultur preger det norske ystemiljøet, og det blir det gode oster av, sier Lie.
Unike, norske råvarer gir ekstra god ost
Alle håndverksoster har sin særegne smak, farge, lukt, konsistens og tekstur. Dette fordi de lokale beiteforholdene og dyrerase påvirker melka, men også fordi ysteriene har ulike yste- og lagringsmetoder.
- Stadig flere velger norske oster på ostefatet, inkludert flere restauranter. Likevel er det mange som ikke velger dem, og det tror jeg skyldes at de ikke har smakt dem. Her har vi i MENY en jobb å gjøre. Først og fremst fordi ostene er så gode, men også fordi vi må utnytte de norske råvarene, ivareta norsk matkultur og sikre et levende distrikt-Norge, sier Lie.
Gode norske matlagingsoster
Lie opplever at mange automatisk velger oster fra utlandet i matlaging. Han heier på norske alternativer.
- Det er like godt eller bedre enn parmesan med en vellagret Holtefjell XO fra Eiker gårdsysteri revet over pastaen, eller hva med en Golvertind fra Strandli gård som alternativ til gorgonzola i pastasausen?, sier Lie
En quattro formaggio pizza kan like gjerne være på fire norske oster, for eksempel Chevre fra Haukeli, Raudberg fra Himmelspannet, Mozzarella fra Winther Ysteri og Bufarost fra Valdresmeieriet.
10 på topp i ostedisken
Vi har listet ut deres norske variant under. Prøv norsk neste gang du handler ost!
- Brie de paris (hvitmuggost fra Frankrike)
Norsk: Valdres Brie fra Valdresmeieriet - Saint Agur (blåmuggost fra Frankrike)
Norsk: Nidelven Blå fra Gangstad Gårdsysteri, Kraftkar fra Tingvollost, Råblå fra Grindal ysteri, Fønix fra Stavanger Ysteri - Gruyere Grottelagret (fastost fra Sveits)
Norsk: Bufar fra Valdresmeieriet, Rød ku fra Thorbjørnrud ysteri - Parmesan Reggiano (fastost fra Italia)
Norsk: Vellagret Fanaost fra Ostegården, Vellagret fjellost fra Myrdal, Holtefjell XO fra Eiker. - Manchego 9 mnd (fastost fra Spania)
Norsk: Geitost Kvit fra Myrdal Gård Ysteri, Leirgrøv fra Hol ysteri (geitemelk), Afrodite fra Thorbjørnrud ysteri (sau- og geitemelk) - Maasdam (fastost fra Nederland)
Norsk: Alpeost og Vellagret Jarlsberg fra TINE - Brie Coeur de Lion (hvitmuggost fra Frankrike)
Norsk: Camembert fra Eiker Gårdsysteri, Bæråscammen fra Strandli gård - Chevre (laget på geitmelk, fra Frankrike)
Norsk: Chevre fra Haukeli, Kubbeost fra Rueslåtten Ysteri, Prosten fra Hol ysteri - Saint Abray (rødkittost fra Frankrike)
Norsk: Raudberg fra Himmelspannet - Brie de Meaux (hvitmuggost fra Frankrike)
Norsk: Brilliant Brie fra Thorbjørnrud Ysteri, Brie fra Ostegården