Slik koker og serverer du krabbe
Krabben er en ridder i rustning, som har skjelettet sitt utenpå kroppen. Innenfor skallet skjuler det seg en kulinarisk godbit full av viktige næringsstoffer og saftig kjøtt som smaker.
Kjøp krabbe i fiskedisken:
Beregn cirka 500 gram hel krabbe per person. Det er normalt innholdet i en stor krabbe. Krabbe kan kjøpes levende, kokt, renset i skall, dypfryst eller hermetisk.
Slik koker du krabbe
Har du fått tak i levende krabber? Du kan enkelt koke dem hjemme selv.
- Kok opp vann tilsatt salt. Bruk ca. 35 gram salt per liter vann.
- Slipp en og en krabbe oppi det kokende vannet av gangen og la vannet koke opp før en nye krabbe slippes oppi. La koke i 15-20 minutter avhengig av størrelse.
- Ta så krabben opp av vannet og legg den på ryggen for å avkjøling minst et kvarter. Slik beholdes saftigheten i kjøttet. Skal du spise krabben senere, bør du legge den på is og pakke is godt rundt krabben så den kjøles fort ned. Da blir ikke kjøttet tørt eller seigt.
Husk å bedøve krabbene før du slipper dem oppi kokende vann! Det gjøres enkelt ved å gi krabben et hardt slag på ryggskallet framme ved hodet/øynene. Når krabben er bedøvet, kapper du rett inn i hodet fra munnpartiet og ca 3 cm innover i skallet.
Slik fjerner du paven
Paven er rett og slett navnet på krabbens magesekk og tarmsystem. Den ligger rett bak øynene til krabben, og fjernes ved at du trykker på undersiden (ved munnen) helt til det knepper og. Da kan du enkelt ta den ut.
Inviter til krabbelag
En favoritt i sosiale lag er hel krabbe. Da koker du krabben på forhånd, og kjøper inn godt brød, smør, sitron, majones og litt salat.
Før gjestene kommer kan du hjelpe dem litt og rense noe av krabben, men legg det tilbake i skallet, slik at gjestene dine får noe å bryne seg på.
Halve sjarmen med å spise krabbe er jo å lete etter det saftige og gode kjøttet. Det er da den gode og uhøytidelige stemningen krabber rundt bordet.
3 tips til krabbelaget
- Beregn 1 krabbe for hver gjest, noe som tilsvarer omtrent 200 gram krabbekjøtt. For å være på den sikre siden, kan du kjøpe noen løse krabbeklør i tillegg.
- Gi gjestene en hummergaffel eller en spiss pinsett for å finne maten inne i krabbehuset. En nøtteknekker til klørne gjør også jobben med å knekke klør enklere.
- Restene fra krabbefesten kan renses og fryses. Bruk restene neste gang du lager fiskesuppe, og klok gjerne kraft på de tomme krabbeskallene før du kaster dem. Denne kan du også bruke i en suppe senere på vinteren.
Godt tilbehør til krabbelaget
- For å sette mer smak på krabbefesten kan du lage en rømmedressing med karri, safran og chili.
- For å gi mer farge til krabbebordet kan du lage en stor salat med paprika, reddiker og neper.
Krabbe er i sesong på høsten
Du kan spise krabbe hele året, men den er på sitt mest kjøttrike og smakfulle om høsten. I en stor krabbe er det rundt 200 gram kjøtt og det holder vanligvis til en person.
Fersk, hel krabbe er i sesong fra september til ut i november. Krabbene fra Hitra er ikke som andre krabber, de anses å være ”creme de la creme” av både nordmenn og franskmenn, og i perioden leveres det da fersk krabbe til alle landets MENY-butikker.