Hva er Smalahove og hvordan spiser man det?

Hva er Smalahove og hvordan spiser man det?

Smalahove er tradisjonsmat fra Voss og en førjulsrett som består at et halvt sauehode, servert med poteter og kålrabistappe. For mange er den en tradisjonell delikatesse og for andre et uappetittlig måltid de ikke kunne drømme om å fortære.

Smalahove er en gammel tradisjon her i Norge, men hvordan fant vi egentlig på å servere sauehoder til middag? 

Tradisjonen bunner i at man skulle utnytte hele dyret, og dermed oppstod denne spesielle retten. Fra gammelt av ble faktisk smalahove regnet som hverdagskost, mens det idag er regnet som en delikatesse.

Server smalahove med godt tilbehør:

Slik tilbereder du Smalahove

Både lam og sau kan brukes, og du trenger et halvt hode per person.

  1. Fyll en kjele med vann. Det skal være nok til å dekke smalahovene.
  2. La dem trekke på svak varme i 4-5 timer.

Det er viktig at de ikke tilberedes på for høy temperatur - det kan ta fra kjøttet mye av smaken.

Du kan også dampe smalahovene på rist eller trepinner på samme måte som pinnekjøtt. Husk å etterfylle vann!

Smalahovene serveres gjerne med nykokte poteter, kålrotstappe og baconfett. Noen liker også å servere grønne erter og vossakorv til.

Fra gammelt av var det vanlig å servere surmelk, saft eller vann som drikke, men i dag nyter vi gjerne smalahove med øl og akevitt som festmat.

Eldhus - Evanger

Eldhus - Evanger

Lokal ved av or og god tid gir en helt unik smak.

Slik spiser du Smalahove

Det kan virke utfordrende å begi seg ut på et halvt sauehode på tallerkenen. Slik spiser du smalahove:

  1. Lag et overfladisk snitt fra under og rundt øret og så ned mot munnen slik at du kan vippe tilside skinnet så kjøttet blir synlig fra underkjeven og ned.
  2. Åpne munnen og trekk ut kjevebenet.
  3. På kjevebenet er det mye kjøtt som kan spises i tillegg til alt kjøttet som ligger i kinnet på sauen. Husk å fjerne det ruglete området på innsiden av kinnet. Tungen kan også spises.
  4. Gå tilbake til øret, skjær dypere rundt øret og vipp det ut. I og rundt øret er det mye fett og kjøtt du kan spise, husk å fjerne skinnet.
  5. Løsne kjøtt og skinn fra nesen ned mot overkjeven og skrap kjøttet av skinnet.
  6. Fortsett så under øyehulen og grav ut kjøttet som måtte befinne seg der.
  7. Løsne øyet. Øyet snittes forsiktig og øyeeplet skrapes ut. Øyemuskelen som er igjen, regnes som det beste på hele sauen - men den må spises mens den er varm.

Smalahove er tradisjonsmat

Smalahove er en viktig del av den norske kulturarven, og det arrangeres smalahoveselskap over hele landet. Smalahove serveres gjerne med poteter, kålrotstappe og fett. 

Slik blir smalahove laget

Etter at slaktinga av sau var avsluttet, flådde eller svidde man hodene i et Eldhus for å få vekk ulla på sauen.

Deretter delte man hodet i to like halvdeler, hodene ble saltet og gjerne røkt for å sikre lengre holdbarhet før man hang dem opp til tørk.

Hodene ble så kokt før de ble servert som hverdagsmat eller søndagsmiddag, helst skulle de være spist opp før jul. 

Emblem
Begrepet Skoltesøndag kommer fra tradisjonen om å spise siste smalahove søndagen før jul.