Se video

MENY dropper prisdumpingen på julemat

Norges største supermarkedkjede vil ikke lenger være med på å selge julematen på billigsalg. Nå settes prisene opp til normalt nivå og differansen gis til Frelsesarmeen.

- Dette har gått for langt. Vi i MENY slåss for matglede.  Vi mener prisdumpingen vil føre til en forflatning av norsk matkultur og svekke utvalget. Vi setter opp prisene på de varene hvor prisdumpingen har gått lengst, og vi gir samtidig en million kroner til Frelsesarmeen, sier MENY-sjef Vegard Kjuus.

VG skriver i dag at Leder Lars Petter Bartnes i Bondelaget og Matmerk-direktør Nina Sundqvist mener matvarekjedenes prisdumping på julematvarer er usmakelig, og en hån mot bønder og matvareprodusenter.

- Vi i MENY er helt enig med Bondelaget og Matmerk. Dette er uetisk og en hån mot norske matprodusenter. Å selge en pakke surkål til en krone må vi holde oss for gode til. Vi skal ha respekt for maten og for de som produserer den, sier Kjuus.

MENY-sjefen frykter at de svært lave prisene vil føre til økt matkasting.

Vi skal spise maten, ikke kaste den. Det ekstreme fokuset på billig mat bidrar ikke til økte matopplevelser. MENY står for bredt vareutvalg, ferske råvarer, lokalmat og sterk fagkompetanse. Vi er vanligvis med når konkurrentene setter ned prisene, men nå sier vi nok er nok.

I dag har MENY bestemt seg for å justere prisene opp til et noe mer normalt nivå, samtidig som han gir et beløp til Frelsesarmeen.

- Frelsesarmeen trenger pengene i jula. Det er for mange som ikke har råd til et skikkelig julemåltid, sier MENY-sjefen.

Med en stadig større andel lavprisbutikker mener han norsk lokalmat lider.

- Dette enorme prisfokuset gjør det helt umulig for små norske lokalmatprodusenter å bygge seg et marked. De kan ikke være med på dette kjøret. 80 prosent av norsk dagligvare består av butikker med et begrenset sortiment. I MENY har vi 450 lokalmatleverandører og vi er opptatt av å ha priser de kan leve av, sier Kjuus.

- Vi i Frelsesarmeen er glade for å motta en så stor gave og lover at pengene skal gå til noen som virkelig trenger det, sier informasjonsansvarlig i Frelsesarmeen, Andrew Hannevik.

MENY har rundt 200 butikker og er Norges største supermarkedkjede. 

Les også artikkelen i vårt pressesenter her. 

Pressemelding fra 4. desember 2015. 

17. desember overrakk MENY sjef Vegards Kjuus sjekken på ca 1 million kroner til Frelsesarmeen. Klikk her for å se filmen.