Kjære Elise, Mia og Elise

Takk for engasjementet deres og det flotte brevet dere sendte til oss i MENY. Det er en veldig viktig sak dere tar opp.
Foto Vegard Kjuus: Hans Fredrik Asbjørnsen
Foto Vegard Kjuus: Hans Fredrik Asbjørnsen

Elise, Mia og Elise fra Bestum skole har skrevet et brev til oss. Brevet er så viktig at vi ønsker å dele det med deg, så kanskje du også blir inspirert til å gjøre en ekstra innsats for miljøet. 

Til MENY

Vi vil at dere skal få flere matvarer uten plastemballasje. Det er mange dyr som dør på grunn av all plasten. Hvis dere ikke gjør noe med plasten, kommer det til å være mer plast enn fisk. Uten fisk eller sjødyr kommer vi til å sulte, og andre sjødyr. Vi ber dere om å slutte med mat som har plast rundt seg. Stopp med plastposer og få papirposer. Dette gjør vi for dyr og verden. Vi elsker verdenen vår. Husk vi har bare en klode, den må vi ta vare på. Vi må ta vare på dyr og mennesker. Uten dere klarer vi det ikke. Tenk, vi vil ha en klode, men ikke en med søppel og plast. Bli med og beskytt kloden. Mhv Elise, Mia og Elise

Svar fra MENY

Kjære Elise, Mia og Elise

Takk for at dere bryr dere om miljøet, og takk for det flotte brevet dere sendte til oss i MENY. Det dere tar opp i brevet er viktig, og bidrar til at vi skjerper oss!

MENY er opptatt av at vi skal pakke inn varene på en måte som ikke skader miljøet. Vi bruker for eksempel ikke mikroplast, som er spesielt skadelig for livet i havet. Vi jobber også for at bæreposene skal bli mer miljøvennlige. Vi har også satt oss som mål at vi skal halvere kastingen av mat innen 2025. Mange er opptatt av at vi bruker for mye plast til å pakke inn matvarene. Vi må se om det er mulig å bruke mindre og kanskje mer miljøvennlig plast.

Noen ganger er det riktig å pakke inn matvarene med plast. For eksempel ser vi at agurker holder seg lenger dersom den er pakket inn i plast. Mat som holder seg lenger, gjør at vi kaster mindre mat. Men vi må jobbe for at vi ikke bruker mer plast enn nødvendig.

MENY jobber sammen med Grønt Punkt, etablert av Miljøverndepartementet, for å samle inn og gjenvinne emballasje. På den måten kan plastsøppel brukes om igjen til ny emballasje og plastposer. MENYs bæreposer lages i dag av 50% resirkulert plast. Plasten fra agurken kan altså bli brukt til å lage bæreposer, og bæreposene bruker vi til å ha søppel i.

MENY arbeider for å erstatte plast som lett havner i naturen (for eksempel bomullspinner) med mer miljøvennlige, nedbrytbare materialer. Vi har økt bruken av papir fremfor plast og vi ser også på nye typer miljøvennlig plast, såkalt bioplast. Vi har et mål i MENY om at 85% av avfallet fra butikkene våre skal være sortert og sendes til gjenvinning innen 2020.

Dette er noen av tiltakene vi jobber med nå. MENY ønsker – som dere – å ta vare på jordkloden. Det er superviktig at dere fortsetter å jobbe for et bedre miljø. Vi heier på dere!

Som takk for dere er opptatt av en så viktig sak, vil MENY gjerne bidra med 10.000 kroner til klassen som dere kan gi til en miljøorganisasjon eller til et miljøtiltak i området der dere bor. Fortell oss gjerne om hvem som fikk pengene. 

Hjertelig hilsen 

 

Relaterte artikler