5 ting du (kanskje) ikke visste om ketchup

5 ting du (kanskje) ikke visste om ketchup
Ketchup er ikke bare ketchup, og takk for det!

I dag er vi heldige og har et stort utvalg tilgjengelig, fra ketchup laget av økologiske tomater til ketchup laget med mindre sukker eller med tilsatt jalapeño, sterke, syrlige eller søte. Det gjør det lett både å finne en favoritt, og til å variere mellom forskjellige typer. 

- En skikkelig god ketchup er med på å løfte hamburgeren til nye høyder, sier Espen Schøning Lie, kokk og leder for MENY-Lauget, hos MENY.- Men på en grillpølse med mye smak foretrekker jeg en renere smak av gode tomater.  Et stort utvalg , som du finner hos MENY, gjør nettopp at jeg kan velge den ketchupen jeg synes passer best til forskjellige retter, fortsetter han.


Gamle klassikere og spennende nykommere  

For mange er ketchup gjerne synonymt med Heinz og Idun, men særlig de siste årene har også flere nye produsenter kommet på markedet. To av disse er Italienske Mutti, som lager ketchup med 100 % italienske tomater og Amerikanske Sticky Fingers, som består av solmodne tomater fra California, og som er utviklet med tanke på å tilby ”ren mat” av høy kvalitet. Heinz har også en spennende variant med jalapeño chili,


- Personlig foretrekker jeg en ketchup som har mye tomatsmak og gode ingredienser, og jeg liker godt at det er en fin balanse mellom syre og sødme i den, forteller Espen og trekker frem produsentene Sticky Fingers, Mutti og Heinz som sine favoritter.

Glad i ketchup? Her er 5 ting du (kanskje) ikke visste om den populære tomatsausen!

  1. Ketchup har vært en av verdens mest populære sauser i 140 år.
  2. Ketchup stammer fra Asia, der den var en søt fiskesaus kalt kitjap eller kecap manis.
  3. Ketchup kom til Europa på 1500-tallet og fikk tilsatt smaksstoffer som sjampinjong, pepperrot og ansjos. Etter hvert ble navnet kitjap utviklet til ketchup.
  4. Heinz har laget ketchup i USA siden 1876. Det var først da de startet produksjon av tomatketchup at den ble søtere og tykkere og at ketchupen slo an over store deler av verden
  5. En av de første norske ketchupene ble solgt hos oss. Den ble testsolgt på Centra Manglerud (i dag MENY) fra 1966 –resten er historie.