3 enkle og spennende spekefat

3 enkle og spennende spekefat

Spekemat er nydelig mat på varme sommerdager, og kan gjerne kombineres med sesongens frukt og bær. Vi gir deg våre beste tips til sommerens 3 spekefat.

Norge har lange tradisjoner med god, salt spekemat. Det samme gjelder Spania og Italia, men vi serverer det noe ulikt. Les mer om det her.

Det tradisjonelle, norske spekefatet

I MENY har vi et stort utvalg norske spekeskinker, og spekepølser, i verdensklasse. Bland gjerne klassisk, salt spekeskinke med skivet fenalår som har en kraftigere og rundere smak. På det norske fatet serverer vi gjerne også noe med smak av vilt, som Tind sin spekepølse med elg, eller pølse av rein eller hjort. Morrpølse er en annen favoritt, og har du ikke smakt de populære salamiene fra Ask så er det bare å glede seg! 

Til det norske spekefatet serverer vi gjerne flatbrød, Røros rømme, eggerøre og en god potetsalat.

Emblem
Server gjerne norske jordbær til spekefatet, det er kjempegodt, og gir ekstra farge til fatet ditt!

Rømmegrøt og spekemat

I Norge har vi også lange tradisjoner for spekemat og rømmegrøt. Vi gir deg oppskriften til denne kombinasjonen som er spesielt populær til Sankthansaften.

Spekefat inspirert av middelhavet

I Italia og Spania serverer man gjerne spekematen med gode oliven og ferskt brød som man dypper i god olivenolje og balsamico. Andre favoritter er grissini i Italia og Manchego i Spania. Klikk på bildet for oppskrift på italiensk spekefat.

Handle på nett og få levert hjem:

Spekefat til sommerkvelden

Om sommeren setter vi gjerne ekstra pris på all den saftige, søte og gode frukten og bærene i sesong. Kombinier gjerne disse med den salte spekematen, det gir en god kontrast. 

Spekefatet trenger ikke være kun det. Server gjerne flere små retter sammen, som en enkel salat, asparges surret i spekeskinke og bruschetta med hvitløk, gode tomater og salt skinke. Klikk på  bildet for gode tips til spekemat på flere måter.

Melon og frukt

Melon er kjempegodt sammen med salt spekeskinke, men vil du prøve noe nytt kan du bruke jordbær, nektarin eller fersken.

Prøv å marinere frukten i litt balsamico først, så får du kjempefin balanse mellom det søte, salte og syrlige. 

Ost og spekemat

Server gjerne også spekefat og ostefat sammen. Harde oster som Manchego, Alpeost og cheddar fra Thorbjørnrud smaker godt til. Det samme gjør mildere oster som brie og camembert. Siden spekeskinke er salt fra før av, bør man styre unna skarpe blåmuggoster - da kan saltsmaken bli litt overveldende.