3 enkle og spennende spekefat

3 enkle og spennende spekefat

Spekemat er et godt utgangspunkt når du skal servere noe godt og enkelt, og helt perfekt på varme sommerdager! Her gir vi deg tre ulike spekefat; det tradisjonelle, spekefat med sommervri og spekefat inspirert av middelhavet.

Den smakfulle spekeskinken er et supert valg til servering på våren og sommerens glade festdager. Hva med å prøve ett av disse?

Det tradisjonelle spekefatet

Dette er et tradisjonelt spekefat med god norsk spekemat. Serveres gjerne sammen med deilig eggerøre og rømme.

Dette trenger du:

  • Spekeskinke, fenalår, salami, fårepølse og morrpølse
  • Server gjerne med dampede asparges, flatbrød, eggerøre og rømme.
Melon er kjempegodt sammen med salt spekeskinke, men vil du prøve noe nytt kan du bruke jordbær, nektarin eller fersken.

Spekefat med sommervri

Om sommeren er det fint å bruke frukt, melon og sesongens friske bær. Det søte gir en fin kontrast til den salte spekematen.

  • Crostini med fennikel-salami, oliven og tomat
  • Asparges med serranoskinke
  • Cantaloupe-melon med Coppaskinke

Dette trenger du:

  • Baguette
  • Oliven
  • Tomat
  • Asparges
  • Jordbær
  • Cantaloupe-melon
  • Spekemat (f.eks serrano, fennikel-salami og coppaskinke)

Slik gjør du:

  1. Skjær baguetten i tynne skiver og stek i olje i stekepannen til de er sprø og gylne.
  2. Topp de skivede baguettene med tomat i skiver, en skive fennikel-salami og oliven.
  3. Finn fram asparges og kutt eller knekk av den trevlete delen eller der hvor det grønne går over i hvit/lilla, ca. 2-3 cm opp fra bunnen.
  4. Varm opp panne med litt smør. Stek aspargesen i et par minutter. Rull den inn i serranoskinke.
  5. Rens melonen for frø, del den opp i båter og fest en skive coppaskinke med en kvart jordbær med tannpirker.

Har du alt du trenger?

Spekefat inspirert av middelhavet

Her er spekematen italiensk og spansk, servert med fetaost, kapers, oliven og grissini, slik det gjøres i middelhavslandene.

  • Velg skinker som Serrano, Iberico, Parmaskinke, chorizo og salami 
  • Server enkelt med oliven, grissini og kapers.

Handle på nett og få levert hjem:

Godt tilbehør til spekemat

Her til lands har vi lange tradisjoner når det kommer til spekemat, men Norge er langt i fra det eneste landet som har spekemattradisjoner. Det er nemlig like vanlig i både Spania og Italia, og det er med på å gjøre spekemat til en svært allsidig råvare som kan serveres med forskjellig tilbehør. 

Rømmegrøt og spekemat

Spekemat passer like godt til den klassisk norske rømmegrøten med flatbrød, som til friske salater. 

Melon og frukt

Melon er kjempegodt sammen med salt spekeskinke, men vil du prøve noe nytt kan du bruke jordbær, nektarin eller fersken.

Prøv å marinere frukten i litt balsamico først, så får du kjempefin balanse mellom det søte, salte og syrlige.

Få kombinasjoner passer bedre sammen enn sødmen fra vannmelon og saltsmaken fra spekeskinke. Her får disse smakene også følge med deilig manchego. Få kombinasjoner passer bedre sammen enn sødmen fra vannmelon og saltsmaken fra spekeskinke. Her får disse smakene også følge med deilig manchego.

For å mette litt mer er det godt med flatbrød eller grissini. Det er også godt å kombinere et spekefat med et deilig ostefat. Salt spekeskinke kler godt oster som brie, camembert, kittost og fastost.

Siden spekeskinke er salt fra før av, bør man styre unna blåmuggost - da kan saltsmaken bli for overveldende.