Slik lager du spennende juletapas
Tenk julepølse istedenfor chorizo, Edamer istedenfor Manchego, medisterboller istedenfor spanske kjøttboller og så videre. Med smak av jul kan du lage mye godt i lite format, for et sosialt måltid der alle kan dele, smake på alt og nyte maten i mange timer. La deg inspirere av våre oppskrifter og tips.
Ribbe med soyaglaze
Svinekjøtt kler godt asiatiske smaker, og ribbe er intet unntak. Bruk gjerne rester av ribbe fra i går, eller kjøp ferdig stekt ribbe hos oss. Se tips under om ribbe på rugbrød med surkål og hoisin.
Server den som den er med asiatisk glaze eller på grovt rugbrød med surkål.
Slik gjør du:
- Skjær av ben og svor, og skjær ribba i litt tykke skiver
- Legg på skivet rugbrød med en teskje surkål
- Drypp over hoisinsaus
Chilistekt ribbe med peanøttsaus
Prøv også chilistekt ribbe med peanøttsaus. Bruk rester eller ferdig stekt ribbe fra varmdisken hos MENY. Fres ribbebitene i en panne med chili og koriander, og la det småputre et par minutter. Vend inn litt limesaft før servering, og sett frem peanøttsaus som deilig dip.
Rakfisk på rugpletter
Rugbrød med fenalår og aioli
Fenalår er ekte festmat, og sammen med aioli, rødkål og rugbrød får du en knallgod liten rett du kan servere på tapasbordet.
Tapasretter med pinnekjøtt
Rugpletter, eller grove sveler, er også godt sammen med pinnekjøtt. Har du rester av pinnekjøtt fra julebord anbefaler vi denne tapasretten med Coca-Cola glaze og eple- og chilikompott.
Se også tips til pinnekjøtt i lefserull og som bruschetta.
Bruschetta med sylte og rødbetsalat
Topp stekte baguetteskiver med rødbetsalat, julesylte, sennep og gjerne litt frisk rosmarin. Enkel smårett til tapasbordet, julebordet eller julefrokosten!
Tapasboller av medisterdeig
Medisterdeig blir raskt små tapasboller med smak av jul. Du kan krydre deigen med julekrydder som gir kjøttboller med en asiatisk tvist. Se også den knallgode julesausen som vi her serverer med vegetarboller:
Lefseruller
Fersk lefse fylt med røkelaks og kremost, fenalår og smør, eller sylte og grov sennep er enkel og populær fingermat. Har du lefser til overs går de unna med smør og brunost senere.
Chilistekte sosisser i rødkål- og klementinsalat
Chilistekte sosisser med syrlig rødkål og frisk klementin er en superenkel rett med masse smak. Perfekt som en liten julesnack, på tapasbordet eller som et friskt innslag til julemiddagen.
Dadler med bacon
Dadler har lange tradisjoner i julen, men har du tenkt på at de er like gode som forrett, snacks, til julemiddagen eller som en lekker tapasrett?
Dadler med Selbu Blå, bacon og pære
Søte dadler passer perfekt sammen med salt ost og salt bacon. Her har vi valgt norske Selbu Blå, som vi baker i ovnen sammen med bacon til den smelter. Valnøtter og skivet pære er veldig godt ved siden av.
Har du alt du trenger?
Ostefat med norske oster til jul
Norge har blitt veldig gode på å lage oster i verdensklasse. Be oss gjerne om hjelp i butikk til å sette sammen et ostefat, eller se tips under.
Lag noe godt med pepperkaker
Pepperkaker har vi gjerne med oss hele julen igjennom. Ta dem med på tapasbordet og, og topp dem med en god blåmuggost. Vi anbefaler Stilton, Nidelven Blå eller Selbu Blå.
Juletre med pesto
Dette juletreet er som skapt for tapasbordet, og har gått viralt i sosiale medier. Ta med barna og lag enkelt juletre av ferdig pizzadeig eller butterdeig. Server med ekstra pesto på siden.
Julete mocktail
Vil du servere noe godt ved siden av? Lag en enkel juledrink av julebrus og klemetin. Disse superfine isbitene er halve opplevelsen, og kan lages lenge i forveien.