Slik lager du spennende juletapas

Slik lager du spennende juletapas

Oppdatert 4. desember 2025
I julen er det ofte mange selskap med store middager, koldtbord og timeslange bruncher. Hva med å servere småretter - eller juletapas om du vil. Sett frem julens favoritter i ny drakt, med smaksrike sauser, godt brød, frukt og bær.

Tenk julepølse istedenfor chorizo, Edamer istedenfor Manchego, medisterboller istedenfor spanske kjøttboller og så videre. Med smak av jul kan du lage mye godt i lite format, for et sosialt måltid der alle kan dele, smake på alt og nyte maten i mange timer. La deg inspirere av våre oppskrifter og tips. 

Bruk gjerne rester som utgangspunkt for småretter og fingermat.

Ribbe med soyaglaze

Svinekjøtt kler godt asiatiske smaker, og ribbe er intet unntak. Bruk gjerne rester av ribbe fra i går, eller kjøp ferdig stekt ribbe hos oss. Se tips under om ribbe på rugbrød med surkål og hoisin.

Se også oppskrift på ribbe i steam bun med hoisin. 

Server den som den er med asiatisk glaze eller på grovt rugbrød med surkål.

Slik gjør du:

  1. Skjær av ben og svor, og skjær ribba i litt tykke skiver
  2. Legg på skivet rugbrød med en teskje surkål
  3. Drypp over hoisinsaus

Chilistekt ribbe med peanøttsaus

Prøv også chilistekt ribbe med peanøttsaus. Bruk rester eller ferdig stekt ribbe fra varmdisken hos MENY. Fres ribbebitene i en panne med chili og koriander, og la det småputre et par minutter. Vend inn litt limesaft før servering, og sett frem peanøttsaus som deilig dip.

Server den chilistekte ribba med bao buns for en litt mer mettende rett!

Rakfisk på rugpletter

Rakfisk kan være perfekt som fingermat til juleselskapet. Server den som en delikat lefserull, eller på saftige rugpletter med rømme, vårløk og rødbeter. 
Prøv også en av disse oppskriftene:

Rugbrød med fenalår og aioli

Fenalår er ekte festmat, og sammen med aioli, rødkål og rugbrød får du en knallgod liten rett du kan servere på tapasbordet.

Emblem
Fold fenalårskivene sammen slik at de får en rund, lue-aktig form, og topp med en dert aioli. Da får du munnfuller som minner om små nisseluer.

Tapasretter med pinnekjøtt

Rugpletter, eller grove sveler, er også godt sammen med pinnekjøtt. Har du rester av pinnekjøtt fra julebord anbefaler vi denne tapasretten med Coca-Cola glaze og eple- og chilikompott.

Se også tips til pinnekjøtt i lefserull og som bruschetta.

Slik bruker du restene av julematen

Slik bruker du restene av julematen

I julen skal det gjerne bugne av julemat, bakst og dessert, og da kan det bli mye rester. Vi heier på mindre matsvinn, og har derfor samlet våre beste tips og oppskrifter på restemat. Les videre for inspirasjon til sandwicher, wok og juletapas.

Bruschetta med sylte og rødbetsalat

Topp stekte baguetteskiver med rødbetsalat, julesylte, sennep og gjerne litt frisk rosmarin. Enkel smårett til tapasbordet, julebordet eller julefrokosten!

Har du julepølse til overs? Skjær i skiver og varm lett i en panne – det fungerer utmerket som erstatning for sylte.

Tapasboller av medisterdeig

Medisterdeig blir raskt små tapasboller med smak av jul. Du kan krydre deigen med julekrydder som gir kjøttboller med en asiatisk tvist. Se også den knallgode julesausen som vi her serverer med vegetarboller: 

Emblem
Kanel, anis og ingefær gir rund og fin smak på bollene, men også rosmarin, hvitløk og fennikel gir kjempegode kjøttboller som minner om italiensk salsicciapølse i smaken.

Lefseruller

Fersk lefse fylt med røkelaks og kremost, fenalår og smør, eller sylte og grov sennep er enkel og populær fingermat. Har du lefser til overs går de unna med smør og brunost senere.

Chilistekte sosisser i rødkål- og klementinsalat

Chilistekte sosisser med syrlig rødkål og frisk klementin er en superenkel rett med masse smak. Perfekt som en liten julesnack, på tapasbordet eller som et friskt innslag til julemiddagen.

Bruk gjerne julepølse! Skjær pølsen i staver og stek til de blir gylne og litt sprø. Det gir ekstra smak og passer perfekt i salaten.

Dadler med bacon

Dadler har lange tradisjoner i julen, men har du tenkt på at de er like gode som forrett, snacks, til julemiddagen eller som en lekker tapasrett?

Dadler med Selbu Blå, bacon og pære

Søte dadler passer perfekt sammen med salt ost og salt bacon. Her har vi valgt norske Selbu Blå, som vi baker i ovnen sammen med bacon til den smelter. Valnøtter og skivet pære er veldig godt ved siden av.

Har du alt du trenger?

Ostefat med norske oster til jul

Norge har blitt veldig gode på å lage oster i verdensklasse. Be oss gjerne om hjelp i butikk til å sette sammen et ostefat, eller se tips under. 

Emblem
La gjerne ostene stå fremme en times tid før dere skal spise, de er på sitt beste i romtemperatur.

Lag noe godt med pepperkaker

Pepperkaker har vi gjerne med oss hele julen igjennom. Ta dem med på tapasbordet og, og topp dem med en god blåmuggost. Vi anbefaler Stilton, Nidelven Blå eller Selbu Blå.

Emblem
Rester av pepperkaker kan du også bruke i bunnen til en ostekake, eller knuse over multekrem.
Jul på ostefatet med Blue Stilton

Jul på ostefatet med Blue Stilton

Ost hører julen til, og spesielt blåmuggost passer godt både på frokostbordet, til julebrunsjen og til julebordet som forrett eller dessert. Har du smakt blåmuggost på pepperkaker?

Juletre med pesto

Dette juletreet er som skapt for tapasbordet, og har gått viralt i sosiale medier. Ta med barna og lag enkelt juletre av ferdig pizzadeig eller butterdeig. Server med ekstra pesto på siden.

Dette juletreet kan du også lage som dessert, ved å bruke bolledeig og Nutella.

Julete mocktail

Vil du servere noe godt ved siden av? Lag en enkel juledrink av julebrus og klemetin. Disse superfine isbitene er halve opplevelsen, og kan lages lenge i forveien. 

Emblem
God jul!