Tips til mer bærekraftig handlekurv
Å ta bærekraftige valg i matbutikken er ikke så enkelt. Det er mange hensyn å ta! Økt bevisstgjøring er en god start.
Unngå å kaste mat
Å kaste mat er sløsing med ressurser. I tillegg står matproduksjon for 30% av verdens klimagassutslipp. Kjøp derfor kun det du trenger og planlegg retter som gjør at du får brukt opp alle ingrediensene. Glem heller ikke å spis opp restene.
Noen gode tips:
- Lag noe godt av restene. Ha gjerne én faste restemiddag i uka.
- Taco til én eller to? Plukk akkurat passe mengde tilbehør i salatbaren.
- Sjekk nedprisingsdisken. Du gjør et godt kjøp og hjelper butikken med matsvinn.
- Visste du at storfekjøtt blir mørere nær utløpsdato, og ost modner mer om den får ligge litt? Sjekk nedprisingshylla. Mer smak til en lavere pris!
- I ferskvaredisken får du akkurat så mye fisk, kjøtt og ferdigsalater du trenger.
- For lengst mulig holdbarhet, legg matvarene riktig i kjøleskapet.
Spis mer plantebasert
Velg bevisst varer med lavt klimaavtrykk, slik som grønnsaker, belgvekster, frukt og korn. Sunne er de også. La deg inspirere av våre gode vegetaroppskrifter.
Tips:
- I MENY-appen kan du se klimaavtrykket på maten du kjøper.
- Lag lasagne med linser, eller bytt ut halvparten av kjøttet med linser.
- Bestem deg for et par kjøttfrie dager i uka og prøv noen smakfulle vegetaroppskrifter.
- Prøv tacooppskrifter med bønner eller fisk.
Tenk miljø i fiskedisken
Spis mer villfanget fisk og sjømat fra mer bærekraftige bestander som sei, hyse, sild og torsk, og se etter miljøsertifiseringer på fiskepakkene.
Kutt ned på varer med høyt klimaavtrykk
Det kan innebære at du bør begrense mengden rødt kjøtt. Vær også bevisst på kvaliteten og type kjøtt. Velg kjøtt fra norske kvalitetsprodusenter som har god dyrevelferd, lar dyra gå mye ute på beite og bruker bærekraftig fôr.
Tips:
- I MENY-appen kan du se klimaavtrykket på matvarene du kjøper.
- Bytt av og til kjøttdeigen med bønner eller linser. Kyllingkjøttdeig er også et bedre klimavalg.
- Øk mengden tilbehør slik at du kan redusere størrelsen på biffen.
- Prøv favorittrettene dine, men med hvitt kjøtt, bønner, linser eller grønnsaker.
- Kjøp mindre kjøttstykker, og velg norske produsenter som har dyra mye ute på beite (som Grøstad og Angus).
Velg lokalmat og norske sesongvarer
Velger du norske sesongvarer, begrenser du transport og lagring, samtidig som du støtter norsk matproduksjon. Det samme gjelder for lokalmat. Kjøper du lokalmat bidrar du til å utnytte lokale naturressurser, opprettholde artsmangfoldet og ivareta arbeidsplasser. Du kan lese mer her.
Tips:
- Tenk sesong når du planlegger meny. Skrei i februar, rabarbrapai i juni, stekt makrell på sommeren. Nam!
- Se etter lokalmatprodukter. Vi merker dem som "Matskatter".
Vær bevisst emballasjen
Styr unna varer med unødvendig mye emballasje. Sjekk at varen har emballasje laget av resirkulert eller fornybart materiale, og at den er lett å gjenvinne.
Tips:
- Velg refill-varianter der det finnes.
- Bruke gjenbrukspose! Ha en liggende i vesken, bagen eller bilen.
- Velg fra ferskvaredisken så unngår du unødvendig emballasje.
- Bruk gjenbruksposer til frukt og grønnsaker. Du får dem hos MENY.
- Ikke be om flere plastbæreposer enn du trenger.
- Husk at du kan bruke plastposene om igjen.
Se etter miljømerker
Det finnes en del produkter som har godkjente merkeordninger. Disse produktene er gode valg.
Tenk sunnhet
Spiser du sunnere, spiser du trolig mer klimavennlig. En gode huskeregel er derfor å følge kostholdsrådene: Mer frukt, grønnsaker, fullkorn og fisk og mindre salt, sukker og mettet fett.
Tips:
- Ha flere faste fiskemiddager i uka. Tirsdager har vi Fisketirsdag med 30% rabatt på fersk fisk.
- Velg Nøkkelhullsprodukter. Det grønne lille merket betyr at varen er sunnere enn andre varer i samme kategori.