Dette er forskjellen på tynnribbe, familieribbe og juleribbe
Det nærmer seg jul, og ferskvarediskene bugner av ulike ribbesider. Hos MENY finner du et stort utvalg ribbe - både fersk og frossen.
Hva er ribbe?
Ribbe får du av sidekjøttet på grisen. De ulike typene ribbe beskriver hvor mye som blir skåret vekk fra denne siden. Alle ribber består av denne delen av grisen, men noen typer - som familieribbe - har med kotelettkammen som sitter lenger opp på ryggen.
Tynnribbe, familieribbe, juleribbe - hva er forskjellen, og hvilken bør du velge til jul?
Dette er de ulike typene ribbetypene du finner hos MENY:
Tynnribbe
Den enkleste og desidert mest populære ribben. En tynnribbe er et jevnt stykke av ribbesiden uten kotelettkam.
Enkelt forklart er det sideflesk med ben og svor - samme delen som bacon er laget av.
Fordi en tynnribbe er jevn og like tykk over hele, er det enklere å få et godt resultat. Hele stykket har lik steketid og svoren blir jevnere sprø. Dette er grunnen til at dette er det mest populære valget for de aller fleste.
Kjøp tynnribbe hos MENY:
Familieribbe
Familieribbe er tynnribbe med kotelettkam. Kotelettkammen består av ytrefileten med bein, og er mye magrere enn resten av ribba som er mer marmorert.
Denne ribba er svært populær blant barnefamilier og de som skal servere mange. Siden mye av beinet sitter på kotelettkammen, er også denne ribba den rimeligste varianten av dem alle.
Juleribbe
Juleribbe er en mellomting mellom familieribbe og tynnribbe. Her sitter ytrefileten på (kotelettene), men kotelettbeina er skåret av, noe som gjør at ribben er mye enklere å skjære opp etter den er stekt.
Dette er en variant av tynnribbe, men hvor ytrefileten sitter på. Du får da den tradisjonelle ribbevarianten med fettmarmorering inni, og i tillegg en del av ytrefileten som er mindre fet.
Hva er buklist?
En buklist er den nederste, beinfrie delen av ribba. Denne kan du fint steke som en vanlig ribbe, men de aller fleste bruker den til sylte, hjemmelaget bacon eller porchetta siden den er helt benfri.
Dette bør du se etter når du velger ribbe
Når du har bestemt deg for hvilken type ribbe du bør gå for, gjelder det å finne en ribbe som vil bli saftig, smakfull og få sprø svor.
Det beste er å gå for en ribbe med godt fettlag. Det gir mye mer smak enn en mager ribbe, og gjør det enkelt å få sprø svor.
Ellers bør du gni den med mye salt, følge oppskriften, bruke tallerken under og gjerne dampe den ekstra lenge – da blir det garantert bra resultat. Det er bedre å dampe den for lenge enn for kort!