Mange norske medaljer i oste-VM 2025
Sveitsisk gruyère tok seier på hjemmebane
Igjen har de norske ostene hevdet seg i en internasjonal konkurranse, denne gangen i oste-VM (World Cheese Award) i Bern i Sveits 13. november.
Hele 59 medaljer i valørene Super-Gold, Gold, Silver og Bronze hentet norske osteprodusenter hjem under årets største ostekonkurranse med oster fra hele verden.
Så hvorfor er det norske nivået så høyt? Vi har fremoverlente, dedikerte ystere og en unik delingskultur – dette i kombinasjon med verdens kanskje beste melk! Flere av ostene som hevder seg i år har også fått utmerkelser tidligere. Det viser stabilt høy kvalitet over tid.
En klassisk Le Gruyére AOP fra Sveits gikk seirende ut av konkurransen om å bli verdens beste ost i 2025.
Osten er produsert av Bergkäserei Vorderfultigen og modnet i 18 måneder. Dommerpanelet hyllet osten for den krystalinske teksuren og den "buljongaktige, umami"-smaken.
Til tross for hjemmeseieren viste finaleheatet med 14 oster, bredden i konkurransen med oster fra både Japan, Slovakia, Frankrike, Spania, USA, Nederland og Storbritannia med i sluttspurten.
Det er sjette gang en Le Gruyére AOP er kåret til verdens beste ost!
Fem norske oster i semifinalen
Hele fem norske oster var blant de 110 semifinalistene. Det betyr at de vant sitt dommerbord i konkurranse med rundt 50 oster, og kan smykke seg med utmerkelsen «supergull».
Nidelven Blå, som vant VM i 2023 og fikk sølv i NM i ost i år, kom til semifinalen. Det er et ubestridt kvalitetsstempel.
Disse norske ostene fikk supergull:
- Fjellblå fra Eggen Gardsysteri – fås hos MENY
- Leirgrøv Stølsmjølk fra Prestholt Geitost/Hol Ysteri – fås hos MENY
- Kvit Geitost fra Myrdal Gard – fås hos MENY
- Nidelven Blå fra Gangstad Gårdsysteri – fås hos MENY
- Blå Viking fra Snertingdal Ysteri – fås hos MENY
Gull til fem norske oster
Alle ostene som deltar får, i en anonym bedømming, en poengscore basert på smak, farge, tekstur og konsistens. Ostene med høyest score oppnår utmerkelsene gull, sølv og bronse.
- 1242 fra Prestholt Geitost/Hol Ysteri
- Bjølsund Blå fra Rygge Meieri
- Kvit Undredal – vellagra, fra Undredal Stølsysteri – fås hos MENY
- Kvit Geitost – vellagra, fra Myrdal Gard – fås hos MENY
- St. Pål, fra Rueslåtten Ysteri – fås hos MENY
Norge stilte med 117 oster i årets oste-VM. Fem fikk supergull og gikk til semifinale, fem fikk gullmedalje, 17 fikk sølvmedalje og 32 fikk bronse.
Seks medaljer til Hol Ysteri og Gangstad Gårdsysteri
Hol Ysteri i Hallingdal, befestet posisjonen fra 2024 og sanket ikke bare supergull for Leirgrøv Stølsmjølk som også ble beste norske ost, men også gull for 1242 som ystes utelukkende av melk fra Prestholtstølen, sølv for Husara og bronse for Brun Geitost, Klokkaren og Stølsost.
Gangstad Gårdsysteri som ligger langs den Gyldne Omvei på Inderøya var også blant medaljesankerne. I tillegg til supergullet for Nidelven Blå, fikk ysteriet sølv for Edel Blå og rødkittosten Granstubben, og bronse for Gangstad Camembert, Gangstad Salatost og Himmelsk Blå.