Slik spiser du papaya Se video

Slik spiser du papaya

Papaya er søt, saftig og brukes ofte i det asiatiske og meksikanske kjøkken. Her er våre beste tips og oppskrifter med papaya!

Papaya kommer opprinnelig fra Mellom-Amerika, men er i dag vanlig i alle tropiske land. Den er søt og mild med saftig fruktkjøtt som kan minne litt om melon. Den passer med andre ord godt til både middag og dessert!

  • Smak: Søt, myk, mild og saftig.
  • Oppbevaring: Romtemperatur, kjøleskap hindrer modningsprosessen.

Umoden papaya kan lagres på benken til den er moden. Om du vil at modningsprosessen skal gå enda fortere, kan du legge den i en papirpose. 

Konsistens og smak

Papaya har en søt, mild smak som ofte blir sammenlignet med melon og mango. Papaya blir søtere jo mer moden den er, og smaken kan variere fra mild til veldig søt.

Konsistensen er kremet, og det oransje fruktkjøttet er mykt og saftig.

8 eksotiske frukter du bør smake

8 eksotiske frukter du bør smake

Du finner et stort utvalg eksotiske frukter hos MENY, men hva smaker egentlig physalis, hvordan skreller man en lichi? Skal de oppbevares i kjøleskap eller på kjøkkenbenken hvordan kan man egentlig bruke dem? Svarene får du her!

Slik ser du om papayaen er moden

Papaya modner i romtemperatur og er moden når den har gule sjatteringer i skallet. Den skal være hel og uten skader og mørke, bløte flekker.

Papaya blir søtere jo mer moden den er. Konsistensen er kremete, og fruktkjøttet er mykt og saftig.

 

Emblem
Er du usikker på om papayaen er moden? Gi den et lett trykk med en finger. Gir den svakt etter for press er den moden.

Slik kutter du papaya

Hvordan papayaen deles kommer litt an på hva du skal bruke den til. Skiver er praktisk til ostefat, terninger er fint i fruktsalat og strimler gjør seg godt til sylting, wraps og i salater.

  1. Skrell papayaen dersom den skal brukes i matlaging
  2. Del papayaen i to på langs
  3. Skrap ut kjernene med en skje
  4. Drypp litt lime eller sitron på for å fremheve smaken
  5. Kutt i terninger eller skiver, etter hvilken rett du skal bruke den i
Emblem
Kjernene kan spises, de minner om sort pepper. Bruk de gjerne i en grønn salat eller fruktsalat.

Slik bruker du papaya

Papaya er populær i desserter, som tilbehør til is og ost, eller i kaker og paier. 

Faste, lett umodne papayaer kan brukes til middagsretter og behandles da som en rotgrønnsak. Da kan den bakes, stekes, wokkes, syltes eller brukes rå i en salat.

Ovnsbakt papaya med lime

Ovnsbakt papaya får en søt og karamellisert smak – nesten som søtpotet, men mer tropisk. Server til grillmat eller del papayen og bruk i en lun salat.

Fruktsalat servert i papaya

By på en spennende fruktsalat med eksotisk frukt servert i en halv papaya. En imponerende dessert som gjerne serveres med kesam, yoghurt eller iskrem.

Har du alt du trenger?

Tropiske vårruller med frukt og grønnsaker

Lag ferske vårruller med rispapir fylt med frukt og friske grønnsaker. Vi har fylt rullene med papaya, mango og avokado. Server rullene med hoisinsaus.

Emblem
Prøv deg gjerne fram med ulike frukter og grønnsaker for fargerikt og smakfulle smakskombinasjoner i vårrullene.

Enkel poke salat med laks og papaya

Poke kalles også for sushi bowl og er en fiskesalat fra Hawaii. Denne enkle oppskriften med laks og papaya er herlig forfriskende og full av smak!

Emblem
Papaya inneholder et enzym som forhindrer at gelatin stivner og kan derfor ikke brukes i desserter som inneholder gelatin?

Thaisalat med papaya

Oppskrift på enkel, asiatisk salat med frisk frukt og sprø nøtter. Vi serverer den med hjemmelaget dressing. Godt tilbehør til kylling, svin og grillmat.

Papayasalsa som tilbehør

Lag en frisk og smakfull salsa med papaya som er perfekt til ostefatet. Kan også brukes som tilbehør til fisk, kylling eller kjøtt.