Slik baker du allergivennlige julekaker
Julekaker inneholder ofte melk, smør, hvetemel, egg og andre ingredienser mange kan være allergiske, intolerante eller overfølsomme mot.
Det kan gjøre at julebaksten føles veldig ekskluderende for enkelte. I tillegg er det ikke alltid like enkelt å bake gode julekaker med erstatningsprodukter. Så hvordan kan man egentlig lage klassiske julekaker uten de tradisjonelle ingrediensene?
Oppskrifter laget av vår Fri For-spesialist
Vi har smakt oss frem til de beste oppskriftene på alternativer til julekakene, slik at du kan bake god julebakst til deg selv eller andre som er allergiske.
Oppskriftene er laget av Sissel Brustad, vår Fri For-spesialist, som har lang erfaring med allergivennlig mat og utdanning innen ernæring.
Pepperkaker uten melk og gluten
Allergivennlige, sprø pepperkaker? Det høres nesten for godt ut til å være sant, men disse pepperkakene smaker like godt som originalen - om ikke bedre. Denne oppskriften har faktisk blitt omtalt som julens aller beste på God morgen, Norge!
Krumkaker uten egg, melk og gluten
Krumkaker er et stort savn for mange som har allergi, spesielt til jul og andre høytider. Krumkakene er også en av de 7 slag til jul, og å kunne by en allergiker på trygge krumkaker vil garantert bli satt pris på!
Risboller uten egg og melk
Risboller er en av julens favoritter, en julekake av puffet ris og sjokolade, som er enkel å lage. Perfekt når barna vil være med på kjøkkenet. Denne oppskriften passer for deg med melkeallergi og er også fri for egg.
Allergivennlige lussekatter
Lussekatter er et must til Luciadagen 13. desember, og å ikke kunne spise den gylne baksten er ganske leit når man er allergisk mot gluten, melk eller egg. Derfor har vi både oppskrift på lussekatter uten gluten for deg med cøliaki, og uten egg og melk.
Brune pinner uten gluten
Denne oppskriften på brune pinner er minst like godt som originalen! Brune pinner er en populær julekake, og er et must til jul. Denne kan også justeres om du ikke tåler egg!
Glutenfrie serinakaker
Serinakaker er enkle å lage og er blant de mest populære småkakene som lages til jul. Denne oppskriften er et godt alternativ til de som må spise glutenfritt da den ikke inneholder gluten, uten å gå på kompromiss av smak.
Havreflarn uten egg og melk
Lag allergivennlige havreflarn uten egg og melk! Disse sprø, flate julekakene er nesten som kjeks, og denne varianten passer både for de med egg- og melkeallergi.
Allergivennlige gule bomber
Kan det blir bedre enn små mandelkaker med deilig suksesskrem? Denne julekaken har blitt superpopulær de siste årene og smelter i munnen.
Denne oppskriften er helt uten egg, og kan enkelt lages uten melk.