Prøv langtidsstekt ribbe til jul
Langtidssteking blir i all hovedsak en tilberedingsmetode som brukes for å få lite mørt kjøtt til å bli så mørt at det smelter på tungen.
Selv om ribbe i seg selv verken er seigt eller trenger å bruke mange timer i ovnen, er det likevel mange som ønsker å langtidssteke ribba for et ekstra saftig og mørt resultat.
De beste ribbene til langtidssteking:
Før ribba skal i ovnen
Uansett om du skal langtidssteke ribba eller steke den på vanlig måte, må det litt forarbeid til.
- Finn fram en god skarp kniv og rute svoren godt nedi spekket.
- Sjekk også at bena under er skåret godt over, ellers blir det enda vanskeligere å dele ribba når den er ferdigstekt.
- Gni inn ribba med salt og pepper
- Legg ribba med svorsiden ned i en form og pakk inn med aluminiumsfolie. La den ligge i 1-3 dager.
Slik langtidssteker du ribbe
Når ribba har ligget krydret og klar i kjøleskapet noen dager, er det på tide å få ribba i ovnen. Den skal fremdeles dampes på samme måte som før i forkant, før vi steker den videre.
Damp ribba først
- legg ribba i langpanna med svoren opp. Legg en asjett (opp-ned) under, slik at ribba er litt høyere på midten, men nogenlunde lik høyde på begge sider.
- Hell over ca. 2 dl vann og dekk langpanna med ribben i med aluminiumsfolie.
- Forvarm ovnen til 230 °C. Sett langpanna midt i ovnen og damp i ca. 45 minutter. Nå "blåser" ribba seg litt opp og svoren spriker.
Stek ribba videre
Det finnes mange ulike prosesser for å langtidssteke kjøtt. Noen velger å øke temperaturen gradvis time etter time, eller steke med og uten vifte i ulike prosesser.
Du vil få et godt resultat av å holde en lav, konstant temperatur over lang tid - og det er enkelt å prøve seg på langtidssteking for første gang.
Slik gjør du:
- Når ribba er ferdig dampet, tar du av folien. La tallerkenen ligge under ribba.
- Senk temperaturen til 70°C, og stek ribba i 12 timer på 70°C.
- Øk temperaturen til 180°C de siste 45 minuttene. Hvis du bruker varmluft, får du en fin brunfarge på ribba.
- Svoren bør bli sprø av seg selv, men dersom den ikke vil spille på lag, kan du heve temperaturen til 200°C og bruke grillfunksjonen de siste minuttene. Følg godt med!
- La ribba hvile i 20 minutter før du skjærer i den. Husk en god, skarp kniv!