Prøv langtidsstekt ribbe til jul

Prøv langtidsstekt ribbe til jul

Har du lyst til å servere ekstra saftig og smakfull ribbe i år? Å langtidssteke ribbe er enklere enn du tror, og gir en fantastisk god smak og mørt kjøtt. Slik gjør du det!

Langtidssteking blir i all hovedsak en tilberedingsmetode som brukes for å få lite mørt kjøtt til å bli så mørt at det smelter på tungen.

Selv om ribbe i seg selv verken er seigt eller trenger å bruke mange timer i ovnen, er det likevel mange som ønsker å langtidssteke ribba for et ekstra saftig og mørt resultat.

De beste ribbene til langtidssteking:

Når ribba blir så mør, kan den være vanskeligere å dele opp i pene stykker. Bruk en god kniv når du skal dele opp ribba!

Før ribba skal i ovnen

Uansett om du skal langtidssteke ribba eller steke den på vanlig måte, må det litt forarbeid til.

  1. Finn fram en god skarp kniv og rute svoren godt nedi spekket.
  2. Sjekk også at bena under er skåret godt over, ellers blir det enda vanskeligere å dele ribba når den er ferdigstekt. 
  3. Gni inn ribba med salt og pepper
  4. Legg ribba med svorsiden ned i en form og pakk inn med aluminiumsfolie. La den ligge i 1-3 dager.
Den beste ribba til jul - dette er ribbene du finner hos MENY

Den beste ribba til jul - dette er ribbene du finner hos MENY

Vi tilbyr både fryst, fersk og ferdig stekt ribbe til jul. I tillegg ruter og krydrer vi for deg dersom du ønsker det. Les mer om utvalget du finner i våre butikker, og i nettbutikken.

Slik langtidssteker du ribbe

Når ribba har ligget krydret og klar i kjøleskapet noen dager, er det på tide å få ribba i ovnen. Den skal fremdeles dampes på samme måte som før i forkant, før vi steker den videre.

Damp ribba først

  1. legg ribba i langpanna med svoren opp. Legg en asjett (opp-ned) under, slik at ribba er litt høyere på midten, men nogenlunde lik høyde på begge sider. 
  2. Hell over ca. 2 dl vann og dekk langpanna med ribben i med aluminiumsfolie.
  3. Forvarm ovnen til 230 °C. Sett langpanna midt i ovnen og damp i ca. 45 minutter. Nå "blåser" ribba seg litt opp og svoren spriker.
Når ribba er ferdig dampet, vil svoren sprike godt. Når ribba er ferdig dampet, vil svoren sprike godt.

Stek ribba videre

Det finnes mange ulike prosesser for å langtidssteke kjøtt. Noen velger å øke temperaturen gradvis time etter time, eller steke med og uten vifte i ulike prosesser.

Du vil få et godt resultat av å holde en lav, konstant temperatur over lang tid - og det er enkelt å prøve seg på langtidssteking for første gang.

Slik gjør du:

  1. Når ribba er ferdig dampet, tar du av folien. La tallerkenen ligge under ribba.
  2. Senk temperaturen til 70°C, og stek ribba i 12 timer på 70°C.
  3. Øk temperaturen til 180°C de siste 45 minuttene. Hvis du bruker varmluft, får du en fin brunfarge på ribba. 
  4. Svoren bør bli sprø av seg selv, men dersom den ikke vil spille på lag, kan du heve temperaturen til 200°C og bruke grillfunksjonen de siste minuttene. Følg godt med!
  5. La ribba hvile i 20 minutter før du skjærer i den. Husk en god, skarp kniv!
Ikke pakk inn ribba i plast eller aluminiumsfolie før den er blitt kald! Da vil dampen fra den varme ribba bli kondens og dryppe ned på svoren, som da ikke lenger vil forbli sprø.

Få ribbe levert hjem på døren