Ofte stilte spørsmål om pinnekjøtt Se video

Ofte stilte spørsmål om pinnekjøtt

Hvor lenge skal pinnekjøttet vannes ut, hva slags saus bruker man og hvor mye trenger man til 4 personer? Her finner du svarene på de mest stilte spørsmålene i forbindelse med tilberedning av pinnekjøtt.

I nesten alle norske hjem lages det mat til jul man ikke tilbereder ellers i året. Ofte oppstår det dermed spørsmål som man raskt trenger svar på, og noen ganger midt i matlagingen eller samme dag det skal tilberedes.

Hvor lang koketid har pinnekjøtt?

Til kjøttet ”slipper” fra bena - opptil 3 timer. Pinnekjøtt skal riktinok ikke koke i vann, men dampes over bjørkepinner.

Det er bedre å dampe litt for lenge enn for kort! Kjøttet skal nesten ramle litt fra hverandre når det tas opp av kjelen.
Pinnekjøtt til jul - dette er utvalget du finner hos MENY

Pinnekjøtt til jul - dette er utvalget du finner hos MENY

Pinnekjøtt er tradisjonsmat i jula for mange, og de fleste har sin favorittprodusent som de vender tilbake til år etter år. MENY har det største utvalget av ulikt pinnekjøtt, hvilken er din favoritt?

Hvor mye pinnekjøtt skal jeg beregne per person?

  • Tørket pinnekjøtt: 400 gram per person (500 gram for storspisere)
  • Ferdig utvannet og gryteklart pinnekjøtt: 530 gram per person.

Hvordan vanne ut pinnekjøtt?

Pinnekjøtt er tørket og modnet og saltet for å få fram den gode smaken. Det betyr at pinnekjøttet er svært salt før det vannes ut.

  • Hvor lenge skal pinnekjøttet vannes ut?
    30 timer i romtemperatur, og det er ikke nødvendig å bytte vann.

  • Glemt å vanne ut pinnekjøttet?
    Kok pinnekjøttet i vann istedenfor å dampe det.

Må jeg ha bjørkepinner i kjelen?

Nei. Du kan legge en rist eller andre pinner/ tresleiver eller lignende på kryss og tvers nederst i kjelen.

Ha vann i kjelen så det dekker pinner eller rist, og legg i kjøttet. Lokk på!

Damp pinnekjøttet på toppen av mandelpoteter istedenfor på rist eller pinner. Potetene blir ikke mos, men faste og deilig smakfulle.

Må jeg gjøre noe underveis, eller passer pinnekjøttet seg selv under dampingen?

Du må etterfylle med vann. Hører du en ”bruselyd” er det fettet som steker, da trengs mer vann!

Hva slags saus brukes til pinnekjøtt?

Kraften som har dannet seg nederst i kjelen er perfekt saus!

Sil kraften og server rykende varm til pinnekjøttet, sammen med kokte poteter, kålrotstappe, gjerne også vossakorv og tyttebær. Her finnes mange lokale varianter rundt om i landet.

Saus som passer til pinnekjøtt

Saus som passer til pinnekjøtt

Hva slags saus skal man ha til pinnekjøtt, spør mange. Sjysaus, pinnekjøttkraft, ferdigsaus eller finnes det en egen pinnekjøttsaus? Les hva som er vanlig å servere til pinnekjøttet.

Se utvalget av pinnekjøtt: