Kjartan og MENY-Lauget serverer lokalmat
- Oioi, gressløkmajones er fantastisk godt til grillet kylling. Og for en knall farge!
Kjartan Skjelde er i Vestfold, nærmere bestemt Andebu. Det beste han vet er gode råvarer og nå koser han seg.
Han og Kim Skåningsrud fra MENY-Lauget, har rigget seg til på tunet hos bonden som driver med saktevoksende Lerstangkylling for Gårdsand. Grillet kyllingbryst med nypoteter og gressløkmajones er på menyen.
Kvalitetskylling er en god start, men å grille den perfekt er ikke lett. Eller? Kokkene vet:
Trikset er å steke kyllingen sakte på lav varme i stekeovn og avslutte på grillen. Da får du saftig kylling og sprøtt skinn!
La råvaren snakke for seg
Kjartan og kokker fra MENY-Lauget har startet en matskattejakt fra gård til gård, fra havreåker til osteprodusent, hvor de smaker, lukter, lærer og disker opp enkle retter hvor de lokale råvarene får skinne.
- Det blir klarere og klarere for meg at en god råvare må få snakke for seg selv. Jeg liker ukompliserte oppskrifter hvor du får frem det beste i råvaren ved hjelp av enkle teknikker, sier han.
Satset stort på Matskatter
Men reisen starter ikke her. MENY-Lauget, som består av erfarne kokker og mateksperter, har siden 2011 reist landet rundt, kartlagt norsk lokalmat og fylt hyllene i MENY-butikkene.
TV-kokk og restauranteier Kjartan Skjelde er en ihuga fan av lokalprodusert mat og bidrar med sin kunnskap og lidenskap.
At det fins så mange ildsjeler som tør å satse på kvalitetsmat, er fantastisk. De jobber med jordsmonnet, produserer mat tilpasset vårt klima og tenker langsiktig.
- Stikkord er stabilitet, kvalitet og identitet. Folk har gått en lang, hard vei for å skape disse produktene, og at vi får lov til å kjøpe de i butikken, det digger jeg.
- Jeg er litt redd hester. De er så... brå.
Kjartan prøver seg på et smil og er så vidt borti en godlynt fjording. Han er uansett ikke på Skjærgaarden Gartneri for å stelle med hest.
Han og Roar Sjåvåg fra Lauget planlegger lunsj med vårløk og urter rett fra jordet hvor de har vokst seg sterke og spretne i solskinn og havbris. Er det mulig å lage en hovedrett hvor vårløken har hovedrollen?
- Klart det går an!
Roar han grabber en bunt og de setter i gang.
Lidenskap og bærekraft
Skjærgaarden Gartneri i Åsgårdstrand er et drømmested med persille, dill, koriander og vårløk så langt øyet rekker, urgamle trær, velstelte bygninger og åpent, blå hav mot det grønne.
Men ikke la deg lure, å drive slik de gjør er ikke for pyser. I over 20 år har de jobbet beinhardt og forsket seg frem for å kunne forvalte jorda mest mulig bærekraftig.
Urter fra Skjærgaarden Gartneri:
Lokalmatprodusentene er helt avgjørende for at vi skal bevare og fortsette og utvikle vår egen, unike matkultur
- Det er meningsfylt og helt magisk å være med på dette. Reisen hittil viser hvilken ekstremt viktig jobb MENY gjør for å løfte gode råvarer, sier Kjartan Skjelde.