Matskattpodden - MENYs podcast om Matskatter
Matskatt-podden er et ambisiøst prosjekt der målet er å få litt flere til å bli litt klokere på norsk mat.
Pål Knutsson Medhus inviterer Matskatt-produsenter til spennende samtaler om produkter, idéer, bruksområder og smaker. Deltagerne deler tankene sine om norsk mat, egen virksomhet og hvordan man gjennom samarbeid, når målene man setter seg.
Podcastene hører du der du vanligvis lytter, men følg med på denne siden.
Her presenterer vi Matskatt-produsentene og deler lenker til podcastene etter hvert som de blir publisert.
Episode 1: ASK Spekehus
Anne Marte og Kristoffer er kunstnerne som satset på spekepølser laget etter italiensk tradisjon, med norske råvarer. De mener kvalitet og dyrevelferd går hånd i hånd og snarveier aldri lønner seg.
Episode 2: Det er slutt på biffbingo!
Prima Jæren hadde sett seg lei på variasjonen i kvaliteten på norsk biff. Nå har 1.500 norske bønder avtale med Prima Jæren om levering av ANGUS-kvalitet som sikrer forbruker en jevn høy kvalitet på biff av norsk Angus.
Episode 3: En eggende historie
Verpedato på eggkartongene sikrer deg eggene du trenger! Enten det er dagsferske egg til frokosten neste dag, eller litt eldre egg til det perfekte sukkerbrødet. Og hva gjør du egentlig når du får 15.000 egg levert i hønsehuset hver eneste dag? Svaret er pudding! Bli med til Lars Erik Ek på EK Gårdskjøkken og hør hele historien.
Episode 4: Aspargeseventyret på Hvasser
Episode 5: Lokalmat midt i Oslogryta
På Oslo øst med kort vei til både Sinsenkrysset og Carl Berners plass holder Metervare hus. Kokkene og pølsemakerne hos Metervare lager pølser, pålegg og sauser, jakter alltid etter den beste oppskriften og gjør justeringer underveis. Målet er å lage verdens beste pølse. Bli med inn i lokalmatprodusentens lokaler i tjukkeste Oslo by!
Episode 6: Fokus på jordhelse hos Skjærgaarden gartneri
Hva betyr jordhelse, og har det noe å si formaten som dyrkes?
Bli med Matskattpodden til vakre og solfylte Åsgårdstrand der Bjørge og Kristin dyrker grønnsaker og urter på friland! De er pionerer på dette med god jordhelse, og det får du og jeg nyte godt av.
Episode 7: Tradisjonsmat hos Rørosmeieriet
Hvorfor har all maten og det som produseres på Røros blitt så viden kjent og godt mottatt av kundene? Hva er hemmeligheten bak Skjørost, Tjukkmjølk og Gårdsmjølk. Hvordan jobber et av Norges beste meierier for å stadig beholde sin plass i hjertene til oss nordmenn? Bli med inn og hils på meieribestyrer Trond Vilhelm Lund i dagens episode av Matskattpodden.
Episode 8: Det er knust noen egg på Galåvolden Gård
Han var en av pionerene innen norsk lokalmat. Bli med til Galåvolden Gård og møt Ingulf Galåen som sammen med daglig leder Rune tar oss med inn i både historiene om oppstart og rikt og stort sortiment Matskatter der grunntanken er at alt skal brukes.
Episode 9: Det handler om å koke, og aldri jukse med oppskriftene til bestefar hos Inderøy Slakteri
To ekte trøndere er overbevist om at Inderøysodd er fremtidens festmat, kjøtt skal kokes og at det aldri kan eller skal jukses med de gode gamle oppskriftene på skikkelig mat! På Inderøy slakteri blir vi med Håvard og Marius rundt om i smaksverden de har etablert seg i, og inviterer oss inn i.
Episode 10: Verdens beste ost - kåret i 2023 kommer fra Gangstad Gårdsysteri
27. oktober 2023 ble Nidelven Blå kåret til Verdens beste ost. I salen satt hele arbeidsgjengen fra Gangstad Gårdsysteri og holdt pusten. Jubelen kunne slippe løs etter dommerresultatene, og så startet en helt ny reise for Maren, Anne og resten av gjengen på Gangstad. Men, det de reiste hjem og gjorde vil nok overraske mange. Bli med inn på ysteriet til Maren og hør hva som skjedde.
Episode 11: Håndverk og vidunderlige småbiter av lykke hos Jentene på Tunet
Hva er det som gjør god sjokolade til god sjokolade? Er det virkelig mulig å håndmale alle sjokoladebitene med unikt design? Hvordan tenker en av Norges mest populære sjokoladeprodusenter? Bli med Iris og Eivind inn i låven til Jentene på Tunet.
Episode 12: Rafinert røyksmak fra Garnviks Røkeri
Neste stopp er Island, om du bytter til båt! Ja, for så langt ut i havgapet ligger Garnviks Røkeri. Frøya er en del av øyriket på Trøndelagskysten, og vi får i dagens episode møte menneskene bak suksessen Garnviks Røkeri på Norddyrøy. På veggene henger det utmerkelser i fleng, og vi lurer jo på om det er mulig å få ta del i noen av hemmelighetene…
Episode 13: I takt med naturen hos Stavanger Ysteri
Lise har syklet i alpene, bodd i telt og lært av ystere, bønder og folk hun kom i kontakt med i alpefjellene. Hun ba pent om å få studere melk på Ås, fikk lov til det, og fant fort ut at melk kunne brukes til mye mer enn drikke. Lise Brunborg forteller om hvordan og hvorfor hun reiste tilbake til byen sin, Stavanger, og etablerte et ysteri midt i byen! Det handler om bærekraft, moderne landbruk og ikke minst så handler det om denne fantastiske råvaren; melk!
Episode 14: Gardsbrenneriet - slipp Frisideren fri, og la de andre komme etter
De har holdt på siden 2012, kjemikerne Synnøve og Jann, og har enda til gode å tenke tanken, nå har vi funnet den siste smaken. Kanskje ikke så rart da, de er utdannet i å blande ting.
På en travel dag midt i eplehøsten møter vi Jann på Gardsbrenneriet blant 4000 egenpodete epletrær der det henger over 20 forskjellige eplesorter. Slikt blir det over 100 varelinjer av…bli med inn i en smaksverden du før kun har drømt om!
Episode 15: Jerseymeieriet - et av Norges mest offensive fjøs...
Jerseymeieriet er et stykke norsk landbrukseventyr. Et slikt eventyr der prinsesse må finne seg ein prins, bygge seg ein gård og så berre ta verden! Sonja fra Jerseymeieriet var lei av å bare stelle med kalvene og ville finne på noe nytt. Det endte med det vi i dag skal besøke, nemlig Jerseymeieriet. Melk på flaske, smør ost, yoghurt og iskrem fra den lille vennlige Jerseykua.
Episode 16: Kinn Bryggeri tar deg med inn i ølverdenen.
Kongelig Mjød, Belgisk øl. Konservative engelsmenn og reinhetslova som ikke alle bryr seg om. Humle, malt, gjer og vatn. Råvarer som klarer ei god og lang reise, og variasjonane frå den eine bryggaren til den andre. Hundrevis av typer, farger, smaker og stilarter. Men, egentlig er det delt inn i 3 hoveddeler, og er laget i flere tusen år. Jadda! Vi skal snakke i en hel episode om øl.
Episode 17: Bjertnæs & Hoel: Den magiske poteten og kunsten å lage sin egen settepotet
Det er høst i lufta når vi møter Lars og Åsmund Bjertnæs, den ene av de to brødreparene, hjemme på Nøtterøy. Vi blir vist helleristninger og vi blir fortalt om de lange linjene, både historisk men også for framtida. Hva er det egentlig med poteter som gjør den så fascinerende? Bli med på en virkelig lærerik episode om dyrking, høsting, lagring og smak. JA, og litt ekte potetnerding da!
Episode 18: Dybvik - klippfisk, et eldgammelt håndverk og viktig handesvare
Jakob tar oss med innover i de store lokalen hans far bygde da klippfisk skulle sendes rundt omkring i verden. Til alle andre steder enn Norge. Nå er det annerledes. Du og jeg skal endelig få ta del i denne utrolig gode råvaren, som også kan betegnes som fast food...
Episode 19: Juviksild - Sild, havets sølv med smak av gull
Hel aldeles ute i havgapet, på Romsdalskysten ligger godt bevarte bygninger, med fornyet tro og et plankt strøk hvitmaling. Det positivitet og gramtidstro som rådet grunnen på den forblåste plassen! Og det er ikke så rart, for sild er mer populært enn noen gang tidligere, om skal tro bror og søster som tar oss med inn i sildens verden.
Episode 20: Frebergs rosenkål - 600 tonn rosenkål! Aner du hvor mye det er?
Vel, det er mengden rosenkål som tas opp fra jordene og inn i blancheringskjelen og så rett på frys. Du finner rosenkålen i din frysdisk. I denne episoden er vi innom litt av de utfordringene som vi står overfor dersom vi skal fortsette å dyrke mat i Norge.
Episode 21: Aron Mat - pålegg og spekemat av nordnorsk kvalitet
Langt mot nord ligger det en liten plass under et fjell som heter Blåmannen. Her har Aron Mat laget de deiligste kjøttproduktene i lang, lang tid. Og akkurat tid er de gode på. Kjøttet mørnes, saltes og modnes lenge. Oppskriftene kommer både fra tante og bestemor, og da skjønner du at dette må bli noe av det aller beste norsk matproduksjon har å by på. Hør historiene.
Episode 22: Holli Mølle - liten mølle med store ambisjoner for norsk matkorn
Ut fra den lille røde låven kommer en blid mann med mel over hele seg. Det er mølleren selv. Trygve Nesje heter mannen med det lune smilet. Vi rusler inn under låvebrua og inn på kontoret. SÅ starter vi samtalen om korn. Om 15.000 års historie og en helt utrolig dedikasjon til korn, steinmaling og økologi.