Årets Lokalmatgünder - dette er de fire finalistene

Årets Lokalmatgünder - dette er de fire finalistene

Oppdatert 23. august 2023
I år er det åttende gang prisen Årets Lokalmatgründer deles ut. Prisen anerkjenner innovasjon og gründerskap på lokalmatfeltet. Bak prisen står Hanen, Dyrsku'n og MENY. Prisen deles ut under Dyrsku'n i Seljord 8-10. september.

Norsk lokalmat har vært gjennom en eventyrlig utvikling de siste 20 årene, sier Hilde Charlotte Solheim, juryleder i Årets Lokalmatgründer. Hun mener også prisen fanger opp viktig samfunnstrender og bidrar til å endre holdninger til lokalmat.

Fra å være sett på som nærmest en koselig hobby, er lokalmat nå et felt flere satser på som noe man kan leve av og drive med på heltid. Solheim har fulgt lokalmatfeltet tett siden hun begynte i NHO reiseliv i 2005.

Selv om det fantes både entusiasme og tro på lokalmat i 2005, har utviklingen i denne kategorien vært helt eventyrlig. Det er det mange som har bidratt til og skal ha all ære for.
-Hilde Charlotte Solheim, juryleder Årets Lokalmatgründer

Helstøpte gründere

Prisen for Årets Lokalmatgründer skiller seg markant fra andre priser på lokalmatfeltet ved at den handler om entreprenørskap og gründerskap, ikke «bare» produkter og etablerte aktører.

- Produktet er sentralt, men de som driver med lokalmat, må være gode på så mye i tillegg. Moderne gründerskap handler blant annet om merkevare og identitet, distribusjon og samarbeid. Det er så mange veivalg du må ta hele tiden, og alt dette krever at du er en helstøpt gründer for å lykkes. Prisen er altså ikke en produktpris, og det er heller ikke en pris for lang og tro tjeneste. Derimot har prisen som mål å løfte frem ledestjerner på lokalmatfeltet. Det kan være gründere som fortsatt har mye ugjort, men som har gjort noe smart, noe som kan være til inspirasjon for andre, forklarer Solheim.

Fanger opp trender tidlig

Nettopp fordi prisen vektlegger nyskaping og innovasjon, er det ofte produsenter jurylederen beskriver som «up and coming» som går videre fra nominasjonsprosessen. Nominasjonene virker dermed som et vindu til de store trendene i samfunnet.

Årets finalister

Finalistene nomineres på bakgrunn av forslag fra publikum. En fagjury under ledelse av Hilde Charlotte Solheim velger ut fire finalister. Den endelige kåringen finner sted gjennom åpen avstemning.

Her kan du stemme på din favoritt

ToppSopp

ToppSopp fra Jåttå utenfor Stavanger dyrker 15 ulike typer matsopp på andres avfall. Blant annet shiitake, østerssopp og piggsopp. Alt sammen dyrket på svært effektiv og bærekraftig måte.

Joakim og Ingrid har gjort suksess av andres matavfall. Både kornrester og kaffegrut gir nemlig spesielt gunstige vekstforhold for å dyrke førsteklasses gourmetsopp. Joakim og Ingrid har gjort suksess av andres matavfall. Både kornrester og kaffegrut gir nemlig spesielt gunstige vekstforhold for å dyrke førsteklasses gourmetsopp.

Juryens begrunnelse

Kommersiell soppdyrking er ingen stor bransje i Norge, men den er viktig for å kunne tilby restauranter og forbrukere kvalitetssopp gjennom større deler av året.ToppSopp på Jåttå utenfor Stavanger har satt seg fore å bli en viktig produsent i denne næringen. De har et spennende konsept med fokus på et godt produkt produsert på en meget bærekraftig måte. Markedet er topprestauranter i Stavanger-området og forbrukere med sans for unike råvarer.

Villbrygg

Villbrygg fra Grønland i Oslo produserer alkoholfri fermenterte drikkevarer basert på ville vekster sanket rett fra naturen. Et spennende tilskudd til norsk alkoholfri drikke som passer spesielt godt til mat.

De innovative gründerne Vanessa og Cornelia så et marked for alkoholfri drikke basert på ville vekster sanket rett fra naturens spiskammer De innovative gründerne Vanessa og Cornelia så et marked for alkoholfri drikke basert på ville vekster sanket rett fra naturens spiskammer

Juryens begrunnelse:

Kategorien alkoholfritt er en av de raskest voksende på Vinmonopolet og trendanalyser viser tydelig at alkoholsvak og helt alkoholfrie drikke er mer og mer preferert av norske forbruker. Men det har manglet innovasjon og bredde innen kategorien. Den plassen fyller Villbrygg på en meget god måte. De produserer spennende produkter med unike smaker som går meget godt til flere typer mat. De har allerede blitt oppdaget av topprestauranter i Norge og står på trappene til å nå ytterligere ut til drikkeinteresserte forbrukere.

Stem på din favoritt

Hebnes Vingård

Hebnes Vingård dyrker druer og produserer vin på Hebnes i Ryfylke. Et forholdsvis kaldt klima, så lenge det varer, setter noen begrensninger blant annet for valg av druesort, og syrlig friskhet er typisk for vinene fra Hebnes.

Arild og Toyni la ned svineproduksjonen og kastet seg inn i en overveldende verden av druer, jordsmonn og vinranker Arild og Toyni la ned svineproduksjonen og kastet seg inn i en overveldende verden av druer, jordsmonn og vinranker

Juryens begrunnelse:

Norsk vin er for mange en helt ukjent verden, men de siste årene har det begynt å dukke opp flere spennende produsenter. Hebnes vingård i Ryfylke er en av de ledende. Produsenten er tidlig i utviklingen og har ingen stor produksjon ennå, men tilbyr likevel smakinger gjennom sesongen. De har valgt å forlate en tradisjonell produksjon i landbruket til fordel for lokal foredling med druedyrking og vinproduksjon. Det viser en kreativitet og skapertrang som det står stor respekt av.

Inderøy Mosteri

Inderøy Mosteri tar mål av seg til å lage verdens beste eplemost. I eplepressen presser de syv forskjellige sorter lokalt dyrkede epler. De jobber sensorisk og tar hensyn til modningsgrad, smak og presstrykk når mosten håndpresses.

-	Denne juicen er jo så god at det må ga an å tjene penner på den, sa Ynge og Maren da første batch var presset på en eplepresse kjøpt til kjøkkenbruk - Denne juicen er jo så god at det må ga an å tjene penner på den, sa Ynge og Maren da første batch var presset på en eplepresse kjøpt til kjøkkenbruk

Juryens begrunnelse:

Inderøy Mosteri bokstavelig talt spruter over av skaperglede og entreprenørånd innen sin kategori. Med fokus på kvalitet og kommersiell drift har de drevet nybrottsarbeid for fruktnæringa i Trøndelag. De produserer fruktmoster som har mottatt heder og ære i flere sammenhenger, seneste i konkurransen Norges Beste drikke 2023. Markedet har også svart ut deres utvikling og de flotte produktene er å finne på topprestauranter som Britannia.