Jæren Smak

Jæren Smak

Norges største ferskvaredisk er mild, grønn og flat og heter Jæren.

Midt i Hå kommune på Jæren ligger den privateide kjøttbedriften Prima Jæren, en bedrift som er lidenskapelig opptatt av jærsk og norsk landbruk.

Kjøttbedriften ble startet i 1995 og produserer i dag rene stykningsdeler og kjøttprodukter av storfè, gris og sau/lam til norsk kjøttbransje, og dagligvarekunder.

Prima Jærens visjon er å fremstille kjøttprodukter av premium kvalitet, med basis i Jæren som opprinnelse og avsender. Bedriften ble startet som en privat lokal utfordrer til kjøttsamvirke – som hadde en sterk posisjon i en av Norges største matproduserende fylker.

Jæren Smak en ”gamechanger”

Tidlig på 2000-tallet la Prima Jæren en ny forretningsstrategi med ønske om å produsere spesialiserte kjøttprodukter og skjæremetoder tilpasset den private kjøttbransjen i Norge.

- Dette var en bransje som hadde behov for å finne en sterk leverandør utenfor kjøttsamvirket, og da en aktør som kunne tilby skreddersydde skjæremønstre og stykningsdeler som passer best mulig inn i hver enkelt bedrifts videre kjøttproduksjon. Vi så også en mulighet til å samarbeide tettere med produksjonsleddet for å skape råvarer av høyere kvalitet, forteller Anders Hellegaard i Prima Jæren.

Kjøp lam fra Jæren Smak hos MENY

Det ble laget et tett samarbeid med hele verdikjeden fra bøndene og frem til foredlingsbedriftene, hvor høy kvalitet, god dyrevelferd og lik råvare hver gang var de viktigste faktorene.

- Konseptet ble kalt Jæren Smak. Mange av Norges beste kokker var involvert i kvalitetsarbeidet med å få best mulig fôr, fettmarmorering, vekt og stykningsdeler i Jæren Smak Gris. Et viktig element var at dette skulle også kunne gjøres i en industriell skala, sier Anders.

Tanken var å tilby rett råvare med riktig kvalitet og historie til de rette kundene

Prosjektet og produktene ble, og blir, hyllet som en «gamechanger» i norsk kjøttproduksjon midt på 2000-tallet, og mange av de tøffe kravene på dyrevelferd, ekstra plass, kort inntransport, ventilasjon, nulltoleranse for bruk av antibiotika, er i dag blitt standarder innenfor moderne produksjon av gris.

Prima Jæren er i dag godt i gang med Jæren Smak 2.0 som er neste steg innenfor produksjon av kvalitetsgris. Det siste store prosjektet som er satt i gang er differensiering og standardisering av norsk storfekjøtt.

Kjøp Norsk Angus fra Jæren Smak hos MENY

Prima Angus fra Jæren

Angus er kjøttferase nummer en i verden, og Prima Jæren jobber sammen med MENY for å få opp rasen Black Angus i Norge - en satsningen kalt Prima Angus. 

Prima Jæren har blant annet bygget en egen forskningsgård i Egersund, og her jobber de med å knekke koden på hvordan man kan få en enda bedre spisekvalitet på biff. Prima Jæren har knyttet til seg så mange Angusprodusenter som mulig og betaler ekstra godt til bonden når de vil satse på rasen.

Jobber på bondens side

Våren 2015 ble hele fem Prima Jæren produkter tildelt Spesialitetmerket - et hedersmerke som garanterer unike smaksopplevelser. Dette gjelder svin indrefilet, svin ytrefilet, svin carré, svin nakkefilet og svin ribbe. 

Kvaliteten produktene har er ensbetydende med premium kjøttkvalitet, og inneholder i tillegg til klar opprinnelse og historie på råvarene en streng selektering av kvalitet på skjærebordet før produktet sendes ut til kunder. Prima Jæren leverer både svinekjøtt, lammekjøtt og Angus storfekjøtt til våre butikker. 

Kjøp svin fra Jæren Smak hos MENY

Prima Jæren jobber på bondens side, og ønsker at primærnæringen skal ha best mulig vilkår, men krever at bonden tilpasser produksjonen til de hele tiden større kravene til kjøttkvalitet, dyrevelferd, effektivitet og trygghet på råvarene.

Moderne kjøttbedrift

Prima Jæren har produktene Jæren Smak svin, lam og storfé, og har totalt ca. 110 ansatte. De er en av Norges mest moderne kjøttbedrifter, og samarbeider tett med sine 490 engasjerte bønder om kvalitetskjøtt, i tillegg til at de importerer noe storfé for å dekke opp etterspørselen.

Hele slakt skjæres ned i spesifikke skjæremønstre tilpasset hver enkelt kunde og deres produksjon.

- Prima Jæren har kun produksjon av rene stykningsdeler, og videre foredling gjennomføres i samarbeid med gode partnerbedrifter, sier Anders.

Prima Jæren har mottatt utmerkelser som årets innovasjonspris og årets råvare, for sitt store fokus på kreativitet, innovasjon og kvalitet. Anders tror lokale råvarer gir mangfold, og reflekterer hvilke tradisjoner som ligger av matproduksjon i et så vidstrakt land med svært forskjellig naturgitte vekstforhold.

Lokale råvarer har ofte en klar identitet og det gir et bedre inntrykk av at det ligger mye arbeid og innsats gjennom å tilberede mat.

- Alle «ekte» lokalmatprodukter viser en identitet på hvorfor nettopp den råvaren eller det produktet er så spesielt godt fra den regionen, eller klimaet. Lokale råvarer er ofte ernæringsmessig mer riktig, og kan være en motvekt mot rimelig «fast food», forteller Anders.

Produkter fra Jæren Smak får du i MENY-butikker landet over.