Galåvolden Gård - Røros

Galåvolden Gård - Røros

Ekte håndverkskvalitet fra Trøndelag

720 meter over havet sørvest for Røros sentrum ligger Galåvolden Gård. Der er det eggproduksjon med 15 000 høner, mjølkeproduksjon på 130 kyr i Galåen Samdrift og foredling av blant annet RørosOst, RørosIs, Røroskake og spekemat.

Galåvolden Gård ble begynt ryddet i 1721 og drives i dag av niende og tiende generasjon i fellesskap. Eggproduksjonen startet i 1976 med 900 høner, og er siden utvidet hele seks ganger. Gårdskjøkken for foredling av gårdens råvarer ble bygget i 2003, som senere har blitt utvidet tre ganger til et godt anlegg med god kapasitet.

Dette er de 6 finalistene i MENYs Matskattstipend 2021

Dette er de 6 finalistene i MENYs Matskattstipend 2021

Seks av 450 lokalmatprodusenter har nådd gjennom nåløyet som finalister i MENYs Matskattstipend 2021. Kandidatene brenner for godt håndverk, lokale råvarer, høy kvalitet og produktutvikling. Juryen, bestående av blant annet landbruk- og matminister Olaug Bollestad, offentliggjør vinnerne til høsten.

Kjøp de gode produktene fra Galåvolden hos MENY

Prisvinnende ost og is

I foredlingen baserer de seg på råvarer fra egen gård, lokale bær og varer fra andre medlemmer av Rørosmat. Det gir råvarer av ypperste kvalitet med full sporbarhet, som er mulig å lage uten å tenke på råvarekostnaden.

Gårdsegg fra Galåen er egg fra frittgående høner som fores med rent vegetabilsk for med ekstra mye mais, som gir egg med ekstra gul og smakfull plomme.

RørosOster laget av egenprodusert kumjølk, som selges i ulike lagringer fra tre måneder til mange år, som gir en svært smakfull ost. Osten leveres som ren kvitost, kvitost med krydder, med urter, med karve og nellik og med røkt reinsdyrkjøtt fra Rørosrein.

Pikekyss og marengsbunn i to størrelser, lekker, lettvint og passe sprø Pikekyss og marengsbunn i to størrelser, lekker, lettvint og passe sprø

Fra egg til Rørosmajones og sprø marengs

Rørosmajones ligner den du lager hjemme på kjøkkenet. Majonesen er rik på eggeplommer og lages på gården, som drives av niende og tiende generasjon lokalmatgründere.

En perfekt majones når du ikke har tid til å piske selv, men vil ha den ekte smaken.

Når man lager majones i stor målestokk blir det mye egghvite til overs. Eggehviten er en ressurs som man ikke kan la gå til spille. Den må vi gjøre noe med, mente Anita som bor på Galåvolden og er svært engasjert i driften. Etter noen runder id­édugnad med MENY-Lauget ble løsningen marengs til pavlova og desserter. Ferdig bunner i to forskjellige størrelser og delikate pikekyss. Alt sammen produsert av overskuddseggehvite.

 

Det handler om økonomi og bærekraft. Anita Rennemo, assisterende daglig leder og bosatt på Galåvolden, er opptatt av at alle ressursene på gården forvaltetes på best mulig måte. Hun er hjernen bak de lekre marengsbunnene og pikekyss.

Premierte produkter

Urteosten og Reinskjøttosten vant bronsemedalje i World Cheese Awards 2016, og alle ostene er tildelt Spesialitetsmerke.

RørosIs er fløteiser med masse eggeplommer og fløte med smaker som lokale bær, lakris eller sjokolade med chili. Fire av isene har vært med i finalen på Det Norske Måltid siste årene, og fått gullmedalje i NM og vunnet smakstester.

Røroskake er en annerledes og glutenfri ostekake. Galåpølse er spekepølse laget av storfe- og hønsekjøtt uten tilsatt spekk.

To generasjoner drivere og ansatte på Galåvolden To generasjoner drivere og ansatte på Galåvolden

Lokalmat sikreste alternativet

Gjengen på Galåvolden Gård tror det er viktig med lokalprodusert mat fordi flere og flere blir opptatt av kvalitet og trygg, god mat. I tillegg blir stadig flere for hver matskandale rundt om i verden bevisst på hva de spiser, og da blir lokalmat det sikreste alternativet.

Produktene fra Galåvolden Gård får du i MENY-butikker i hele Norge, men utvalget varierer.