Rørosrømme hever smaken

Rørosrømme hever smaken

Har du prøvd Økologisk Røros Rømme og lagt merke til den gode, syrlige smaken? Her får du svaret på hvorfor den er så god, og hvordan den løfter maten til nye høyder.

- Det er tre årsaker til at Rørosrømmen er så god. Nei, fire!

En hovedingrediens er tid, følge meieribestyrer Trond Vilhelm Lund i Rørosmeieriet. Når melken kommer inn, blir den separert og lavpasteurisert, og fløten blir satt til syrning for å bli rømme.

Noe av rømmen fylles på begre, og noe kjernes til Røros Smør. Begge produktene regnes som unike Matskatter hos MENY. Rørostraktene er en region med sterke mattradisjoner, som Rørosmeieriet strekker seg langt for å ivareta.

Rørosrømme får du kjøpt hos MENY

- Vi gir rømmen nok tid til å utvikle den gode, syrlige smaken. Slik den sto i rømmespann i gamledager, står rømmen nå i tette beholdere i romtemperatur, før vi flytter den inn på et kjølerom hvor den gradvis kjøles og tappes på lystette begre for å bevare kvaliteten, forklarer Trond.

Rørosrømmen behandles skånsomt. Den er ikke homogenisert, som betyr at fettet ikke knuses, og all den gode fløtesmaken blir tatt vare på. Fettinnholdet er hele 39 prosent, som gir en ekstra god, rund smak og en deilig, tykk konsistens.

Jeg er også overbevist om at kyr som spiser variert fôr, gir melk og meieriprodukter med ekstra rik smak

Like perfekt i suppen som på pizza

Økologisk Røros Rømme har fått Matmerks Spesialitetsmerke, og er blitt kåret til Norges Beste Meieriprodukt i Det Norske Måltid.

Den syrlige Rørosrømmen er en perfekt smakshever og alternativ til fløte, siden mat ofte trenger litt syre. Rømmen er også fin til fisk, spekemat, til å lage rømmegrøt av – og den helt nydelig som saus på hvit pizza!

 

 

Emblem
Den tykke, gode rømmen er perfekt i matlaging, og setter en ekstra smak på sauser, supper og gryter.

Til tacoen ville jeg riktignok valgt den økologiske lettrømmen vår. Med 10% fett passer den fint til taco, på vafler med syltetøy, i en kjapp salat eller hjemmelaget coleslaw med kuttet kål og gulrøtter, tipser Trond.

Siden Røros Økologisk Lettrømme har en lavere fettprosent, er den både homogenisert og høypasteurisert for å holde den fine konsistensen.

Uansett om det er rømme, lettrømme, smør, ost, melk eller yoghurt som er klart til å fylles i begre og kartonger, blir alt smakt på og nøye analysert for å sikre hundre prosent kvalitet og riktig smak hver gang.

Rørosmeieriet - Røros

Rørosmeieriet - Røros

Røros på sitt beste.

Ansatte satset på økologisk meieri

Siden 2001 har Rørosmeieriet tatt vare på de rike tradisjonene og de gode råvarene fra Rørostraktene. Tine avdeling Røros drev meieri i disse lokalene flere år, før det ble vedtatt nedlagt i 2000. Da gikk fire av de ansatte sammen om å starte Rørosmeieriet AS.

- De fire gründerne var de eneste som jobbet på Rørosmeieriet i starten og fylte alle rollene selv. Etter hardt arbeid, dugnad og våkenetter, begynte endelig pilene å peke oppover i 2009. I dag har vi nasjonal distribusjon gjennom kjeder som for MENY og er rundt 30 ansatte, sier Trond.

Hva kua spiser påvirker smaken

Siden meieriet bruker metoder og oppskrifter fra gamle tider, da alt var «økologisk», var det naturlig å drive på denne måten. Samtidig prøver meieriet å stimulere til mindre bruk av kraftfôr – og mer gress.

- Vi betaler ekstra til melkebønder som gir dyrene mer gress, som vi mener gir et rikere smaksbilde på meieriproduktene. Du ser at det blir en liten forskjell i fargen på melken fra sommer til vinter, men det er lett å glemme at fôret påvirker smaken, sier Trond, som også jobber for å få flere melkebønder over på økologisk produksjon.

Den økologiske melken kommer fra Rørostraktene, og for å møte økende etterspørsel, får de nå også levert melk fra hele Trøndelag og deler av Østlandet.

Enkelte produkter fra Rørosmeieriet er garantert laget på lokalmelk, som blant annet Økologisk Tjukkmjølk fra Røros.  – det første produktet som fikk geografisk beskyttelse i Norge.

Flere meieriprodukter fra Rørosmeieriet

Produkter fra Rørosmeieriet får du i alle MENY-butikker, men utvalget varierer fra butikk til butikk. Du kan også kjøpe utvalgte produkter i nettbutikken.