Slik lager du ekte italiensk pizza hjemme

Slik lager du ekte italiensk pizza hjemme

Det er få som er bedre på pizza enn italienerne, men heldigvis trenger du ikke dra helt til Italia for å nyte en ekte Capricciosa eller Parma. Dette er triksene du trenger for å lage ekte italiensk pizza hjemme.

Tynn bunn og luftig skorpe er karakteristisk for en ekte, italiensk pizza. Tradisjonelt sett stekes pizzaen i vedfyrte pizzaovner, men du kan få et svært godt resultat i en helt vanlig stekeovn. Vi viser deg hvordan!

Dette melet bør du velge til pizza

Dette melet bør du velge til pizza

Du vet at du skal gå for tipo-00 mel, men i butikkhylla er det flere typer å velge mellom. Slik velger du riktig mel ut i fra hevetid og pizzatype.

Start med pizzadeigen

Det viktigste når du skal lage italiensk pizza er den tynne bunnen. Her er det flere hemmeligheter som vil gi et godt resultat. Den første er å bruke ekstra finmalt pizzamel, gjerne merket som tipo-00. 

Denne meltypen har mer stivelse og glutenprotein enn vanlig hvetemel, og er derfor lettere å jobbe med. I tillegg gjør glutenet deigen sterkere, slik at pizzaen klarer å holde på de store, fine luftboblene i kanten. 

4 enkle tips for god, italiensk pizzadeig

 1. Begynn i god tid
  La pizzadeigen få heve i minst 8 timer, og gjerne lenger. Da får smakene god tid til å utvikle seg.
 2. Bruk riktig mel
  Skal deigen heve lenge, trenger du et ekstra sterkt mel. Vanlig hvetemel fungerer best til kaker og småbakst - gå for skikkelig pizzamel når du skal lage pizza.
 3. Vei alle ingredienser - også vann
  En pizzabunn-suksess kommer kun når du er nøye med oppmålingen av ingredienser. Lager du deigen "på slump", vil du aldri vite helt hva som gikk bra eller dårlig, og det er vanskelig å gjenskape pizzabunnen senere. 
 4. Elt litt lenger enn du tror
  Når du elter en deig, er det ikke kun for å blande sammen ingrediensene. Her skapes også gluten, og et sterkt glutennettverk gir en sterk, fleksibel deig som er enkel å jobbe med. 
Pizzakalkulator og bakerprosent

Pizzakalkulator og bakerprosent

Hvordan kan man enkelt regne ut hvor mye mel, gjær, vann og salt man trenger? Dette er bakerprosent som er grunnmuren for en god, italiensk pizza.

Bruk god saus

I Italia skiller de mellom "pizza bianca", som er pizza med hvit saus, og "pizza rossa" som er pizza med klassisk rød tomatsaus. Uansett hvilken saus du velger er det viktig å bruke råvarer av god kvalitet.

Hvorfor ikke lage din egen? Hos MENY finner du et stort utvalg smakfulle tomater til klassisk, italiensk pizzasaus.

Topp med god ost

En italiensk pizza skal ikke ha mange ingredienser, så velg osten med omhu. Mozzarella er en klassiker, men vil du ha mer smak kan du prøve ut rødkittost som taleggio eller en smakfull blåmuggost som gorgonzola.

Ikke ha på for mye ost - da vil ikke bunnen bli sprø.

La noen få toppinger spille hovedrollen

Når du skal lage italiensk pizza er det viktig å huske at «less is more». Hold deg til to-tre gode smaker, og la disse spille hovedrollen. Prøv for eksempel salami Napoli og parmesan eller parmaskinke og ruccola.

Hva er bedre enn hjemmelaget pizzabunn og hjemmelaget pizzasaus, toppet med ost og bacon? Hva er bedre enn hjemmelaget pizzabunn og hjemmelaget pizzasaus, toppet med ost og bacon?

Bruk pizzastein eller pizzastål

Italiensk pizza blir ofte bakt i steinovn. Hjemme på kjøkkenet kan du gjenskape denne effekten med en pizzastein eller pizzastål. Da blir bunnen sprø og skorpen luftig!

 1. Sett ovnen på høyeste temperatur (250-300 grader) og legg pizzasteinen eller -stålet helt øverst.
 2. La ovnen varme seg opp i 45-60 minutter.
 3. Strekk ut pizzadeigen og ha på topping rett før pizzaen skal i ovnen. 
 4. Har du pizzaspade, kan du flytte pizzaen direkte i ovnen med denne. Hvis ikke, tar du ut pizzasteinen og legger en ferdig strukket deig på. Ha på topping raskt mens pizzaen ligger på steinen og putt den rett inn på øverste rille. 
 5. Pizzaen er ferdig etter ca 5-8 minutter.