Mengdeberegning av skalldyr
Skalldyr har ofte en del som skal renses vekk. Skallet, bein og paven skal ofte fjernes, og da er det vanskeligere å beregne hva man faktisk skal handle med seg for å ikke sitte sultne igjen etter måltidet.
Så mye skalldyr beregner du per person
Skal du servere middag med skalldyr? Så mye må du beregne:
- Reker: 500 g per person
- Hummer: 1 stk à 300-500 g per person
- Sjøkreps: 500 g eller ca 3-4 store sjøkreps per person
- Ferskvannskreps: 500 g per person
- Blåskjell: 500 g per person
- Hjerteskjell: 500 g per person
- Kamskjell: 5 stk per person (1-3 til forrett)
- Østers: 6 stk per person
- Knivskjell: 500 g per person
- Vongoleskjell: 300 g per person
- Mandelskjell: 500 g per person
- Kongekrabbe: 375-500 g per person
- Hel, kokt krabbe: 1 krabbe à 400-500 g
- Krabbeklør: 375-500 g per person
- Krabbeskjell (ferdig renset): 1 stk per person
Servere flere skalldyr til samme måltid
Skal du servere flere typer skalldyr, halverer man mengden av hver. Dersom du ønsker å servere reker og blåskjell, beregner du 250 g reker og 250 g blåskjell per person.
Serverer du mer enn to typer skalldyr og skjell, kan du enkelt fortsette å dele mengden mellom antallet skalldyr du serverer på 500 g.