Sov mer! Hold deg sunn og frisk

Sov mer! Hold deg sunn og frisk

Er det en ting som setter oss mennesker ut er det for lite søvn. Har man sovet lite, eller dårlig, merker man det på hele kroppen.

Forbrenningen blir annerledes, man har et større behov for sukkerholdig mat og man merker man er mer ufokusert og presterer dårligere på trening.

Søvn er like viktig for helsa vår som det å trene regelmessig og spise sunn og variert mat. Søvn bør prioriteres. Vi sover nesten en tredjedel av livet og tar søvnen som en selvfølge. Men få vet hva søvnen gjør med kroppen vår. Og de færreste tenker nok over viktigheten av søvn i forhold til trening og helse.

Når vi sover skjer det mange ting i kroppen som sørger for å holde oss sunne og friske:

1. Gjenoppbygger kroppens vev
Selv om man har en stillesittende jobb og lite aktivitet mye av dagen, jobber organene våre intenst og kontinuerlig (hjerne, hjerte, nyrer, lunger, fordøyelsessystem). Dette gjør at de brytes ned litt i løpet av en dag. Søvnen er som en «healer» som bygger opp kroppen igjen. Hormoner frisettes under søvn og restituerer hjerne og kropp. Siden energiforbruket er satt ned under søvn får kroppens celler et velfortjent pusterom til å reparere og restituere seg. Hvem har vel ikke merket at en øm og sliten kropp føles mye bedre etter en god natt søvn?

2. Styrker immunforsvaret
De fleste kjenner seg vel igjen i det å bli syk etter en periode med mye stress og lite søvn. Uka etter innlevering av eksamen er sykeprosenten blant studenter fordoblet. Søvn er essensielt for kroppens immunforsvar. Lite søvn gjør at kroppen blir dårligere til å danne stoffer som immunforsvaret trenger for å fungere optimalt.

3. Regulerer appetitten
Dårlig søvn kan være en årsak til økende overvekt eller mangel på vektreduksjon. Amerikanske forskere har gått så langt som å konkludere med at de som sover i snitt over 7,7 timer per natt er slankere enn de som ikke gjør det. Dette kan ha en forklaring i hormonet kortisol. Et «fælt» stresshormon som styrer appetitten opp og gjør deg lysten på noe søtt. Har vi mye kortisol i blodet blir vi svært sultne og «fysne». Lite søvn kan påvirke kortisolnivået i kroppen. 

4. Holder humør og energinivå oppe
Søvn og humør henger ekstremt tett sammen. Sover man lite over tid blir man gretten, lettere irritert, urasjonell og sur. Forskning bekrefter dette. Faktisk endres hormonprofiler i kroppen, og lite søvn over tid gjør at hormonprofilen vår ligner mer profilene til mennesker som lider av depresjon.