Nå målene dine!

Nå målene dine!

Ønsker du å komme i bedre form, vil det å sette seg mål være det første jeg vil anbefale deg. Hodet vårt er skapt på en måte som trigges av mål. Forskning viser at de som skriver ned målene sine når betydelig flere av dem enn de som ikke noterer de ned. Da er vel saken grei, er den ikke?

Sett deg ned med penn og papir. Formuler ønsket om å komme i form om til noe du ønsker å oppnå. Skriv ned: Hva har du lyst til å oppnå? Vil du nå en fjelltopp? Kunne du tenke deg å delta i et sykkeløp? Eller vil du klare å holde følge med barna dine på joggetur? Når vil du nå målet? Hva må det kreve av deg å nå målet?

Del opp målet slik at du ser tydelig hva det vil kreve av deg, og hvilke valg du må ta. Å få dette ned på papir gjør målet tydeligere, og da blir prosessen så mye morsommere å ta fatt på. Fordi når du jobber mot et mål- er du på en reise med endring. Og endring gir motivasjon.

Når målet ditt er klart, se for deg hvordan du ser ut når du har nådd det. Kjenn på hvordan det vil føles. Hver eneste gang du er umotivert underveis, hent fram denne følelsen. Ingen mål er for dumme – så del gjerne målet ditt med andre.

Fortell folk rundt deg hva du skal i gang med, og be om støtte, tålmodighet og forståelse. Jo større heiagjengen din er, desto mer føler du deg forpliktet til å nå målet. Oppmuntrende ord er dessuten til god hjelp de dagene du synes alt er et ork og du har mer lyst til å ligge på sofaen.

Tenk SMART
Her har jeg noen tips til hvordan du kan tenke når du skal nå dine mål! 

S – Spesifikt
Et mål bør være konkret. Er målet for generelt, blir det for vagt og dermed vanskeligere å gjennomføre. Et mål som «å løpe 10 km på under 1 time» og «å gå ned 7 cm rundt livet» er mer konkret enn «å bli i bedre form» og «å bli litt slankere».

M – Målbart
Sørg for at målet ditt kan testes – med stoppeklokke, målbånd, eller repetisjoner – så du ser at du er på riktig vei.

A – Ambisiøst
Det er viktig at målet har litt størrelse og er attraktivt. Du skal jobbe litt for å nå det. Blir det for lett å nå målet, mister det litt av effekten.

R – Realistisk
Samtidig må ikke målet være så langt borte at det er usannsynlig at du vil nå det uansett hvor hardt du prøver. Ingenting er mer demotiverende enn uoppnåelige mål.

T – Tidsbestemt
Sett en tidsfrist for målet ditt, for eksempel «i løpet av tre måneder» eller «innen jul». En tidsfrist sørger for framdrift og kontinuitet.