Lek med barn - trening for voksne

Lek med barn - trening for voksne

Man glemmer ofte at lek med barna er mer enn god nok trening for både hjertepumpe og muskler.

Barn skal hentes og bringes, lekser skal innlæres, middager skal lages og leggerutiner skal holdes. Alt i løpet av et døgn. Mange sliter med å opprettholde sine egne treningsrutiner og sunne vaner. Dagene strekker rett og slett ikke til.

Høres dette kjent ut? Denne utfordringen har jeg møtt hos mange barnefamilier, blant dem familien Kristensen som jeg fulgte gjennom programmet TV2 Sporty.

Hvordan finne tid? 

Å få til treningen, spesielt for de voksne, så ut som en umulighet. Hvor skulle de finne tiden? Og ikke minst finne energien?

I vårt første møte ga jeg hele familien beskjed om å skifte til treningstøy. «Hvor skal vi?» spurte mor og far Kristensen. «Får vi også være med?» spurte barna Henrik og Martin. «Alle skal få være med, og vi skal ikke lenger enn ut i hagen deres» svarte jeg. Da fikk jeg et rungende «JIPPI» i kor fra de to minste.

5 minutter senere var familien Kristensen i gang: Rugby, fotball, trampoline, løpe rundt huset, spensthopp og ”sisten” sto på agendaen. Barna storkoste seg. Latteren satt løst, gleden og energinivået var enormt. En time gikk utrolig fort for de minste som skulle ønske at vi kunne leke sånn resten av dagen. For far i huset, Tom, var dette også en påminnelse om at formen kanskje trengte å tørkes litt støv av. Å bli løpt fra av en femåring rusker litt i stoltheten.

Barna – en personlig trener

Barn har et ekstremt høyt energinivå. Som voksen vil det å henge på denne leken gi gevinst både for hjerte, muskler, skjelett og ikke minst humør. En time lek med barna kan sammenlignes med en time med en personlig trener. Henger du på barnas tempo får du kjørt deg. I tillegg vil det binde familien sammen.

Som mor Kari sa til meg dagen etter mitt første besøk; «Man glemmer ofte dette. At lek med barna er mer enn god nok trening for både hjertepumpe og muskler. Og så utrolig godt samhold det skaper. Barna har ikke snakket om annet siden i går».

Som trener kan jeg skrive under på dette. Lek for barn er trening for voksne. Så hvorfor ikke legge inn en familieøkt én gang i uka? Utrolig hva den kan gjøre med kosekiloene, energinivået og samholdet i familien.

Forslag på aktiviteter:

Sisten:
(Får hjertepumpa i gang.) Her finnes det utallige varianter. Doktorsisten, Baklengssisten, Krabbesisten.

Rugby:
To lag, to områder. Om å gjøre å legge ballen over linja til motsatt lag.

Stafetter:
Lag en løype som inneholder diverse elementer. Del inn i to lag, og kjør førstemann.

Hinderløype:
Legg inn ulike elementer og hindringer som utfordrer både styrken,  balansen og kondisjonen.

Sirkeltrening: 
Bestem dere for ulike øvelser som skal gjøres på hver stasjon. Fordel dere rundt og kjør en sirkel med 1 minutt på hver øvelse.

Fri lek: 
Spør du barna dine er jeg sikker på at de har haugevis med leker og øvelser som raskt kan bli en morsom og slitsom aktivitet.