Kosthold før og etter styrketrening

Kosthold før og etter styrketrening

Mat gir energi til treningsøktene og er viktig for restitusjonprosessen. Kostholdet kan avgjøre effekten av styrketreningen og her er noen tips til hva du bør spise før treningen og etter treningen.

Protein spiller en viktig rolle i prosessen med å bygge muskler. Det er viktig å understreke at mer enn 2 gram protein per kilo kroppsvekt ikke vil gi bedre forhold for muskler.

Kosthold kan optimalisere forholdene for muskelvekst, men at du trener styrketrening og jevnlig sender signaler til musklene om at de må vokse, er den viktigste faktoren for muskelvekst. 

For optimal effekt på styrketreningen, husk:

  • Du bør være i positiv energibalanse for å bygge muskler.
  • Du bør ha en jevn tilførsel av protein gjennom måltidene dine i løpet av dagen. 
  • Du bør spise både karbohydrat og protein 2-3 timer før styrkeøkta.  
  • Et lite måltid eller mellommåltid kan spises inntil en time før økta.
  • Etter økta kan det være lurt å innta en blanding av karbohydrater og proteiner for å starte restitusjonen.
  • Et større restitusjonsmåltidet etter trening bør spises 1-2 timer etter treningsøkta.

Forslag til mat før styrketrening:

  • Salat med rent kjøtt, grpv pasta/ris og masse grønnsaker
  • Grove brødskiver med ost eller kjøttpålegg, og grønt
  • Kornblanding med ekstra tørket frukt, nøtter pg kesam/cottage cheese
  • Omelett med grovt brød til
Så lett lager du omelett

Så lett lager du omelett

Omelett er en av de raskeste varmrettene du kan lage, og passer til frokost, lunsj, middag eller som kveldsmat. En god omelett er raskt og enkelt, se våre tips og oppskrifter for den beste omeletten.

Forslag til et lite mellommåltid en time før økta:

  • 1/3 boks kesam/ cottage cheese med litt korn
  • Grovt knekkebrød med ost/kjøtt/egg
  • En skyr

Rett etter styrketreningsøkta: 

  • 2,5 dl sjokolademelk

Forslag til mat etter styrketrening:

  • Inkluder både karbohydrater, proteiner og fett
  • Liknende mat som i måltidet før styrketreningsøkta