Slik lager du skalldyrfat

Slik lager du skalldyrfat

Skalldyr er sosial mat som er enkel å servere. Men hvor mye trenger man per person og hva slags tilbehør passer til? Her er alt du må vite for å lykkes med skalldyrfatet.

Et skalldyrfat bør by på flere typer skjell og skalldyr, slik at alle finner noe de liker. Reker er en sikker vinner, men hummer, kongekrabbe, sjøkreps og blåskjell er også noe som faller i smak hos de aller fleste. 

Skalldyrfat til 4 personer

  • 2 stk små hummer
  • 2 stk kongekrabbebein 
  • 4 stk sjøkreps (eller 8 stk krabbeklør)
  • 2 krabbeskjell (delt i to)
  • 500 g reker

Få alt du trenger levert hjem:

Slik gjør du:

  1. Del hummeren i to på langs. Fjern paven og ”tarmen”. Knekk opp klørne.
  2. Del kongekrabben i leddet og del hver bit i to på langs.
  3. Del krabbeskjellene i to. Del dem midt på slik at kjøttet blir liggende pent i skallet. 
  4. Dekk et stort fat med knust is. Dander skalldyrene. Topp med reker og pynt med  dill, sitron, limebåter og skiver av grapefrukt.
  5. Server skalldyrfatet med brød, aioli eller majones og kalde sauser. 
Synes du det er vanskelig å dele opp, knekke klør og dandere fatene? Bestill ferdiglagde fat i fiskedisken, eller få hjelp av våre dyktige matarbeidere til å dele opp og knekke klør på skalldyrene.
Et flott skalldyrfat er ordentlig sosial kosemat! Et flott skalldyrfat er ordentlig sosial kosemat!

Hvor mye skalldyr beregner man per person?

Totalt skal man beregne ca 500 g per person - uansett hvor mange typer skalldyr du serverer.

  • Serverer du kun hummer, trenger du 1 hummer per person.
  • Servere hummer og reker? Da trenger du 250g hummer (1/2 hummer) og 250g reker per person.
  • Hummer, reker og østers? Da trenger du ca 150g hummer, 200g reker og 2-3 østers per person.
Du kan også justere mengden etter hva du ønsker gjestene skal få servert. Ønsker du at alle skal få 1/2 hummer, beregner du mengden på resten av skalldyrene etter det.
Slik åpnes og tilberedes østers

Slik åpnes og tilberedes østers

Friske østers er en eksklusiv delikatesse og her finner du alt du trenger å vite om østers. Å åpne østers er lettere enn man tror!

Husk det gode tilbehøret: