Slik åpnes og tilberedes østers Se video

Slik åpnes og tilberedes østers

Friske østers er en eksklusiv delikatesse og her finner du alt du trenger å vite om østers. Å åpne østers er lettere enn man tror!

Steg 1:
Sjekk at østersen er levende – det vil si at skallet er lukket. Pakk et kjøkkenhåndkle eller lignede rundt  og hold med venstre hånd – med den spisse delen av skjellet mot deg og den dype skjelldelen ned mot håndflaten.

Steg 2: 
Sett østerskniven inn i sprekken av den spisse delen av østersen - bend kniven opp og ned til skjellet åpner seg med et knepp. 

Emblem
Vær forsiktig når du åpner østers, det kan være lett å kutte seg på kniven!

Steg 3:

Åpne skjellet ved å føre kniven rundt skjellsprekken, og skjær over lukkemuskelen. Bøy forsiktig opp det flate skjellet. 

Steg 4:

Gjør et snitt i den sorte ”kappen” rundt skjellet” for å sikre at skjellet lever – da blir det en liten bevegelse. Vend østerskjøttet rundt og presenterer østersen fra den ”pene” siden.

Emblem
Lukt på østersen – den skal lukte friskt av sjø. Lukter den vondt, er den bare å kaste den.

Tilberedning av østers

Når østersen er åpnet, er den straks klar! Så enkelt er det:

  • Legg åpne østers på et fat med grov salt. Pass på at innmaten er helt løs, og plukk ut løse deler av skallet.
  • Klem i noen dråper sitron. Hvis du ser at østersen trekker seg sammen, er den levende og frisk, og god å spise. Reagerer den ikke på sitronsaften, bør den ikke spises.
Østers naturell er en fransk klassiker som gjerne serveres med champagne. Østers naturell er en fransk klassiker som gjerne serveres med champagne.