6 gode oppskrifter på høstgryter

6 gode oppskrifter på høstgryter

Når ettermiddagene blir mørkere er det tid for å trekke inn og kose seg på kjøkkenet. Disse varmende gryterettene er fulle av smak og lager seg selv.

Nå er det høysesong for norske høstfavoritter med aromatiske grønnsaker, lam, vilt, bær og sopp. Overalt bugner det av gode råvarer og inspirasjon til nye retter.

På kjølige høstdager finnes det knapt noe bedre enn en gryterett som har fått stå og småputre i noen timer. Duften sprer seg i huset, og kjøttet blir så mørt at det faller fra hverandre.

Det beste du kan lage av høstens frukt og bær

Det beste du kan lage av høstens frukt og bær

Høsten har meldt sin ankomst og med den kommer et bugnende utvalg frukt og bær proppfulle av smak. Bruk sesongens fristende frukt og bær for å heve smaken til middager, kaker, paier og desserter.

1. Boeuf bourguignon

En av våre mest populære høstgryter er den franske klassikeren Biff Bourguignon - en rustikk middagsrett som gjerne kan tilberedes på forhånd.

Mørt oksekjøtt i rødvin, med bacon, sopp, urter, hvitløk og kraft. Klassisk tilbehør er silkemyk potetmos. En perfekt middag etter søndagsturen!

2. Lammefrikassé

Vil du bruke grytekjøttet til noe annet enn fårikål, men fremdeles holde deg til søndagsklassikerne, kan du kombinere høstlammet med rotfrukter i en lammefrikassé.

Her får du lammefrikasse akkurat som mormor ville laget den. Server med kokte poteter og et dryss kruspersille.

3. Lapskaus

En lys eller mørk lapskaus av svin eller storfe regnes som en av høstens mest tradisjonsrike gryter, med gulrot, sellerirot, persillerot og purre. Server med flatbrød og smør ved siden av.

Lapskaus kommer i mange varianter, så hvorfor ikke prøve kjøttfri lapskaus? Prøv også en av disse oppskriftene:

4. Chili con carne

Vil du ha taco i gryteform? Da er chili con carne den perfekte retten - kjøttdeig, grønnsaker og bønner i en smaksrik, krydret tomatsaus. Server gjerne kokt ris som tilbehør. Litt bacon i gryta gir ekstra god smak! 

5. Vegetarisk linsegryte

I denne gryten er det norske rotgrønnsaker som spiller hovedrollen. De tilberdes i en deilig, krydret tomatsaus med røde linser. Dette er en næringsrik gryte som du gjerne kan servere med sellerirotpuré, hjemmelaget eller ferdigkjøpt. 

6. Sosekjøtt

Hva med en klassisk kjøttgryte? Sosekjøtt, også kalt kjøtt i mørke, byr på mørt, langtidskokt oksekjøtt i en deilig, smaksrik saus. Dette er en gryte som krever litt tid, men den lager nærmest seg selv. 

Vi anbefaler tilbehør som hodekål, kokte poteter, en fløyelsmyk potetmos, eller tyttebærsyltetøy.

Dårlig tid? Prøv gjerne disse smakfulle ferdigrettene: