Hvordan koke poteter?

Hvordan koke poteter?
Hvordan koke mandelpoteter og andre poteter. Skal potetene trekke eller koke? Hva er forskjellen på melne og kokefaste poteter?

Først, vask potetene godt eller skrell de. Legg dem i kokende lettsaltet vann, eller bruk en dampkjele eller rist. 

Skru ned varmen når potetene er lagt i, de skal ikke fosskoke.

  • Kokefaste poteter som astrix, folva og beate skal koke i 15-25 min.
  • Melne poteter som gulløye, ringerikspotet, kerrs pink og pimpernel skal trekke i 20-25 min. 
  • Mandelpoteter trenger kun 5-15 min.

Koke- og trekketiden varierer selvfølgelig etter størrelsen. Det er fint å la potetene hvile litt før servering, da kommer potetenes konsistens og smak best frem.

Unngå at potetene knuser i stykker

Når du skal koke poteter som har lett for å koke i stykker, som pimpernell og mandelpotet, er trikset å ikke koke potetene helt ferdige.

Når de er knapt møre, slå av vannet, ta kjelen av platen og legg et håndkle på toppen under lokket og la potetene etterkoke i dampen.

Kokefaste poteter passer best til koking

De kokefaste egner seg godt til koking som navnet tilsier, men er også velegnet til supper og lapskaus der vi ikke vil ha den jevnende effekten. 

Her er de mest kjente kokefaste potetsortene:

  • Amadine
  • Ariele
  • Astrix
  • Beate
  • Folva
  • Galante
  • Solist