Slik lager du kransekake
Kransekake er en kake du alltid finner i selskap og til høytider. Vi elsker kransekake, og den går aldri av moten. Det er kanskje ikke så rart når den er så anvendelig som den er!
Kransekake tåler godt å fryses, kan lages i mange forskjellige varianter, og krever få ingredienser.
Oppskrift på kransekakedeig
500 gram med kransekakedeig gir ca 9-10 ringer. Til det trenger du:
- 5 dl mandler
- 4 stk eggehvite
- 5 dl melis
Slik lager du kransekakedeig
- Skåld halvparten av mandlene og la de tørke minst et døgn.
- Mal mandlene, enten med mandelkvern eller food-prosessor.
- Sikt inn melis og bland det sammen med eggehvitene.
- Kna inn en og en eggehvite til deigen er fast.
- Sett deigen kaldt, aller helst til neste dag.
Liten tid? Vi har ferdig kransekakedeig:
Slik lager du kransekaken
- Smør kransekakeformene med formfett, bakefett e.l.
- Rull fingertykke pølser som legges i de smurte formene.
3. Knip av endene så blir ringene runde og pene.
4. Stek kransekakeringene nederst i ovnen på stekebrett på 180 grader i 8-9 minutter til de så vidt er blitt gylne. Stekes ringene for lenge, blir de tørre inni.
Glasur til kransekaken
- 1 stk eggehvite
- 0,5 ts sitronsaft
- 4 dl melis
Eggehviten vispes til den er blitt hvit og luftig og tilsettes sitronsaft. Sikt inn melis gradvis til glasuren er fast og glasuren ikke siger sammen når du stopper mikseren.
Fyll glasuren i en konditorpose eller kremmerhus, knyt igjen.
Slik setter du sammen kransekaken
De vanligste måtene å sette sammen kransekakeringene på, er enten den klassiske kransekaken som står som et pent tårn på bordet, eller en kransekakekurv. Den kan du servere med mye godt oppi i tillegg!
Kransekake
Her begynner vi å pynte den største ringen. Det er lurt å begynne på et fat, slik at man slipper å flytte å kaken når man er ferdig.
Legg så ringene oppå hverandre etter størrelse. Pynt med flagg og knall!
Lag kransekakekurv
Begynn å pynte den minste ringen, og legg så ringene oppå hverandre etter størrelse - i omvedt rekkefølge fra en vanlig kransekake.
Når glasuren har stivnet kan du fylle kurven med noe godt. Hva med hjemmelagede karameller eller sjokolade?
Begynn å pynte den minste ringen, og legg så ringene oppå hverandreetter størrelse. Fyll deretter kurven med noe godt - hva med hjemmelagede karameller eller sjokolade?