5 tips for enklere tannpuss med barn og baby

5 tips for enklere tannpuss med barn og baby

Når skal man begynne med tannpuss, hvor lenge skal man hjelpe barn med tannpussen og hvordan kan man gjøre det til noe gøy? Her er 5 tips til å gjøre tannpussen enklere for deg og barna!

Tannpussing er ikke alltid noe babyen eller barna synes er spesielt gøy, og hvis hver kveld blir en kamp om å få pusset tennene er det også vanskeligere å sørge for god tannhygiene. Vi gir deg fem tips som kan gjøre tannpussen morsommere - både for deg og barna.

1. Start med tannpuss tidlig 

Det er store variasjoner når babyer får tenner. For noen kan tennene vokse fram allerede når de er tre måneder, mens andre rekker å bli ett år før første tann dukker opp.

Uansett når det blir, er det viktig å innarbeide gode vaner med grundig tannpuss to ganger om dagen. 

2. Velg riktig tannbørste til barn og baby

En liten munn krever liten tannbørste, og selvfølgelig med en myk bust som ikke skader tenner og tannkjøtt. Hos MENY finner du flere tannbørster som er spesielt utviklet for de aller minste. Se nøye på emballasjen, her står det hvilke'n alder tannbørstene er beregnet for! 

 • Tannbørste til baby - 0-2 år
  Denne tannbørsten har et lite hode og supermyk bust som ikke skader verken tenner eller tannkjøtt. Den har også en tannkremindikator som viser anbefalt mengde tannkrem. Skaftet har også en praktisk bitering og er lett å holde i. 

 • Tannbørste til barn med melketenner - 3-5 år
  Det myke tannbørstehodet sørger for skånsom rengjøring av melketennene, og har også tannkremindikator med anbefalt mengde. Tannbørsten kommer i flere ulike design - hvorfor ikke la barna plukke ut sin favoritt? 

 • Tannbørste til større barn - 6-9 år
  Nå har barna stort sett både melketenner og voksentenner, og det har denne tannbørsten tatt hensyn til. Med en rund og tett bust er den effektiv å pusse alle tanntypene med, og den har i tillegg en solobørste på tuppen som kommer til i vanskelige områder.
Tannbørste og tannkrem for de aller minste er viktig for å ta vare på de små, nye tennene. Tannbørste og tannkrem for de aller minste er viktig for å ta vare på de små, nye tennene.

Tannbørster for barn og babyer

3. Bruk riktig mengde tannkrem 

Små barn ikke kan spytte, derfor er det viktig å bruke anbefalt mengde med tannkrem. Følg Helsedirektoratets anbefalinger: 

 • Begynn med en knapt synlig mengde tannkrem (0,1 ml)
 • Ved 1-årsalder kan mengden økes til en mengde tilsvarende barnets lillefingernegl
 • Ved 3-årsalder økes mengden til størrelsen av en ert (0,25 ml)
 • Fra 5–6 årsalder kan mengden økes ytterligere
Små barn kan ikke spytte ut, og dermed er riktig mengde tannkrem ekstra viktig. Små barn kan ikke spytte ut, og dermed er riktig mengde tannkrem ekstra viktig.

Velg en skånsom tannkrem

Ikke bare må tannbørsten passe, men tannkremen bør også være tilpasset barn. I tillegg til riktig flourmengde og en smak barna liker, er de ofte helt uten SLS (konserveringsmidler som er klassifisert som allergifremkallende) og mikroplast.

Start med en knapt synlig mengde barnetannkrem på tannbørsten. Mengden kan økes så den tilsvarer barnets lillefingernegl ved 1-årsalder.

4. Gjør tannpussen morsom med tannpussesang

Å komme seg gjennom to minutter med tannpuss hver morgen og kveld kan være en stor utfordring for mange. Barn kan slite med å holde fokus over tid, spesielt om noe er kjedelig. Hvorfor ikke gjøre tannpussen til en lek? 

Sett på en sang som varer like lenge som tannpussen bør vare. Når sangen er ferdig, er også tannpussen ferdig.

Trenger du en sang til tannpussen? Dyrenes tannpussesang på YouTube er en fin motivasjon under tannpussen.

5. Hjelp til med tannpussen 

Det anbefales å hjelpe barn med tannpuss til de klarer pussingen godt nok og er motivert til å følge rutinene selv. Hvilken alder er veldig individuelt, men etter fylte 10 år kan de få gradvis mer ansvar for hele tannpussen.