Dette visste du kanskje ikke om bleier

Dette visste du kanskje ikke om bleier

Å velge bleier kan være vanskelig. Hva er riktig størrelse, hvordan velge riktig bleie, når bør man begynne med buksebleier og hva med bleieutslett og såre rumper? Her får du svar på alt du måtte lure på om bleier!

Plutselig står man ovenfor et nytt kapittel i livet man brått innser man vet svært lite om. For hvor mange bleier går det i løpet av en dag, hvilken type, hvilken størrelse og hvordan skal man finne fram i jungelen av bleier? 

Fortvil ikke - her har vi samlet alt det viktigste du trenger å vite om bleier og bleieskift!

Faste Knallkjøp på bleier og barnemat hos MENY

Faste Knallkjøp på bleier og barnemat hos MENY

Til glede for barnefamilier og småbarnsforeldre har MENY fast knallkjøp på et stort utvalg barnemat og bleier.

Hvor ofte bør man skifte bleie?

Barnets hud er tynnere enn din, noe som betyr at huden er ømfintlig og følsom. Å gå for lenge med en bleie som må skiftes, gir fort irritert og sår hud. 

Nyfødte bruker flest bleier - de pleier å tisse og bæsje oftere enn eldre spedbarn, og ofte ved hvert måltid. Dermed må du regne med å skifte bleie mellom 5-9 ganger om dagen. 

Litt eldre spedbarn tisser omtrent 5-6 ganger om dagen, men hvor ofte et bæsjer, kan imidlertid variere veldig –fra flere ganger om dagen til en gang eller to i uken.

Det går med mellom 6–9 bleier om dagen

Ikke alle bæsjer like ofte

Noen barn som ammes, kan plutselig begynne å bæsje én gang i uken. Iblant kan det gå opptil ti–tolv dager mellom hver gang. Som forelder blir man lett bekymret hvis barnet ikke har bæsjet på noen dager.

Det behøver du imidlertid ikke være hvis barnet spiser og sover godt, og virker fornøyd. Men hvis du er bekymret, kan du kontakte helsestasjonen.

Stort utvalg bleier for perfekt passform:

Hva gjør man med bleieutslett og sår stump?

Ved å skifte bleie ofte forebygger du rød stump, kløe, eksem og svie. Det er også viktig å finne riktig bleiestørrelse som passer til barnet, slik at den sitter godt og holder tett.

Uansett hvor nøye du er med å skifte bleie ofte og rengjøre forsiktig, hender det at barnet får rød og irritert hud. Små barn tisser ofte, og det er spesielt fuktigheten i bleien som er hovedårsaken.

Vask rent og la huden få luft

Hvis huden er rød og irritert, er det mer skånsomt å rengjøre med babyolje på en ren og myk vaskeklut enn å bruke såpe og vann. Smør eventuelt med en beskyttende krem før du tar på ny bleie.

Er du på farten og ikke har tilgang på vann, er våtservietter en fin løsning. 

I de aller fleste tilfeller er vann og babyolje det beste å ta den daglige vasken med. Babyolje er mer skånsomt enn såpe og tilfører fuktighet.

Ekstra myke og behagelige bleier:

Visste du at bleiestørrelsene overlapper hverandre? Slik er det mulig å finne en bleie som sitter godt på barnet til enhver tid.

Slik velger du riktig størrelse på bleien

Bleier kommer i et stort utvalg størrelser og typer. Så hva skal man se etter i en jungel av ulike bleier? Det er viktig å finne en størrelse som sitter bra på barnet, slik at den ikke lekker eller hemmer bevegelse.

  • Vekten avgjør størrelsen
    I all hovedsak er det barnets vekt som avgjør hvilken størrelse du bør velge. Likevel er det unntak. Et yngre barn tisser ofte og lite, mens et eldre barn tisser sjelden og mer. Dette må man også tenke på når man velger bleier.

  • Alder og aktivitetsnivå
    Et lite barn som ligger på ryggen, trenger en bleie som blant annet har ekstra strikk i ryggen for å hindre lekkasje bakover.  Et barn som beveger seg mye, trenger derimot en bleie som er smal i skrittet og har strikk i livet.

Barn kan ha både ulik form og alder selv om de har samme vekt. Hvis du merker at bleien lekker, kan du prøve en større eller mindre størrelse.

Buksebleier til aktive barn

Når barnet vokser, øker mengden tiss, og også bæsjen forandrer seg. Barnet beveger seg også mer - og det stiller nye krav til bleiene.

Når barnet veier rundt 7 kilo, kan dere prøve buksebleier. De er formet slik at bleien føler kroppens bevegelser uansett om barnet sitter, ligger, ruller, krabber eller står.

Emblem
Mange foreldre velger buksebleier før barna kan gå, fordi barna deres liker å sove med en ekstra behagelig og smidig bleie.

Buksebleier sitter like godt og behagelig som vanlig undertøy – selv når barnet begynner å krabbe eller åle seg rundt.

Når det etter hvert er på tide med pottetreninig, er det praktisk å bruke buksebleier som en truse som kan dras ned.

Bleier for de aktive små:

Bærekraftige bleier fra Libero

Stadig flere nordmenn velger en bærekraftig og miljøvennlig livsstil. For Libero er det viktig å skape en langsiktig balanse mellom menneskets og miljøets behov.

Et eksempel på dette er å lage tynnere bleier. Dette gir barnet større bevegelsesfrihet, samtidig som at et lettere produkt er bedre for miljøet.

Da bruker man mindre ressurser, man reduserer avfallsmengden og oppnår mer effektiv transport. I tillegg har Libero gjort følgende tiltak:

  • Alle Libero våtservietter er 100% plastfrie
  • Bleiepakkene er laget av 60% fornybare materialer

Enda et skritt i riktig retning - både for planeten og for neste generasjon!