Fire tips til fiskefesten

Fire tips til fiskefesten

Skal du servere fisk til mange? Følg tipsene til norgesmester i sjømat, Halvor Leithaug Strand, og du er garantert et godt resultat.

Gi gjestene en helt ny middagsopplevelse med fisk på menyen. Hel fisk eller hel fiskefilet passer godt når du skal servere middag til mange, og sammen med sesongens råvarer som tilbehør har du raskt en middag som du kan imponere med, uansett om selskapet er på en helt vanlig tirsdag eller en lørdag. 

1. Ikke slit deg ut på kjøkkenet

– Når jeg skal lage mat til mange, liker jeg å servere noe som smaker godt, men som ikke krever at jeg står på kjøkkenet i mange timer i forveien, forteller Halvor, som er kokk og fiskeansvarlig ved MENY Rykkinn.

– Gå for eksempel for ovnsbakt hel filet av kveite. Det smaker godt, og ovnsbakt hel fisk lager så å si seg selv.

Både laks, kveite, ørret, piggvar og rødspette er fine å bake i ovnen som hel fisk eller filet.

Tips! Gi fisken et dryss med urter. Det ser både fint og imponerende ut, og smaker fantastisk.

2. Ha nok fisk

Hvor mye fisk og sjømat du trenger kommer an på hva slags fisk du skal servere og hvilken type rett du skal lage.

En fin tommelfingerregel er å beregne ca. 400-500 gram hel fisk per person, ca. 300-400 gram fiskestykker med bein og ca. 200-250 gram filet per person.

Tips! En god eplemost er bade syrlig, frisk og full av aroma, og passer godt til det rike kveitekjøttet.

3. Bak fisken og grønnsakene i samme form 

Skal du lage fisk til mange gjelder det å planlegge, for fisken er det siste som skal være ferdig. Det fine er at du kan steke både grønnsaker og fisk i samme form. Grønnsaker som brokkoli, bønner, rødløk og paprika er fine grønnsaker å bake sammen med fisk.

– Jeg startet med grønnsakene, som jeg stekte nesten ferdig i ovnen. Nå som gjestene er kommet trenger jeg bare å legge fiskefiletene på toppen av grønnsakene, og bake det videre, forteller Halvor.

Tips! Ønsker du en salat, er aspargesbønner og sukkererter med sennepsdressing eller en lun rødbetsalat gode alternativer.

4. Hold desserten enkel

Velger du å servere fisk til hovedrett gir du plass i magen til å servere en mektigere dessert, og da er et ostefat et godt valg. Halvor beregner ca. 100 gram ost per gjest.

La osten stå i romtemperatur i nesten en time før den serveres. Da kommer smakene komme ordentlig til sin rett.

– Jeg liker å la ostene spille hovedrollen på fatet og toner derfor ned mengden tilbehør, tipser Halvor, og legger til: 

– Det viktigste er å velge oster av god kvalitet, som “blåmandag” fra Den Blinde Ku, “Raudberg” fra Himmelspannet og “Camembert” og “Gruveost” fra Eiker Gårdsysteri.  

Tips! Få alt til festmiddagen levert på døren. Bestill i MENY Nettbutikk