Dette passer de ulike potetene til

Dette passer de ulike potetene til

Bør du velge melne, kokefaste, delikatesse- eller bakepoteter? Poteter er allsidige med sin milde og runde smak, og har sin plass i mange retter, men hvilken potet skal du velge når? Vi gir deg svaret.potetg

Melne eller kokefaste?

Melne poteter sprekker lettere enn kokefaste, og egner seg derfor best når du uansett skal mose dem. Bruk gjerne melne poteter til stapper, pureer, supper, ovnsbaking, lomper og lefser. 

Kokefaste poteter er fastere i konsistensen og tåler koking bedre enn melne. Disse anbefales derfor når du skal servere kokte poteter til middag, eller du skal lage potetsalat, fløtegratinerte poteter eller ha potet i varme gryter.

Melne poteter:

Gulløye 
En melen potetsort som dyrkes fra Nordland og oppover. Den lange vekstsesongen gir en smaksrik potet. Flott til fersk fisk og med god saus. Denne poteten må trekkes forsiktig.

Kers Pink 
En melen potet som er ypperlig til stapper og baking i ovn. En av våre eldste sorter. Veldig god på smak, og må trekkes forsiktig.

Ringerikspotet
En melen potet og en fast gjest på matfatet. Dyrkes i varm og kalkrik jord i de solrike åkrene ved Tyrifjorden. Må trekkes forsiktig. 

Pimpernel 
En potet med mye smak og et bredt bruksområde. Den har gode kokeegenskaper og er likevel av den melne sorten.

Mandelpotet 
Kjent for sin avlange form og nøtteaktige smak. Passer godt til lutefisk, rakfisk og viltretter. Går lett i stykker og må trekkes med varsomhet.

Kokefaste poteter:

Beate
Dette er den mest solgte poteten i Norge. Best høst og vinter, fast og fin i konsistensen. Den populære poteten tåler godt å kokes. 

Morenepotet
Små, delikate og smakfulle poteter fra sortene Folva og Colomba. En lettkokt og skallfast potet.

Perlepotet
Dyrket for å få flest mulig små poteter. De er små, lettkokte og ypperlig i retter der poteten skal skinne.