9 tips til grillsesongen
Thomas har byttet ut solsenger og andre møbler på verandaen til fordel for en håndfull griller av ulike slag. Han griller hele året rundt, og kan bruke en hel dag på forberedelser til et måltid.
Noen går en tur i skogen, noen løper, andre gjør yoga. Jeg griller!
Thomas Ottran Flatgård, MENY Klosterfoss
9 grilltips fra Thomas
Det er ikke mye som skal til for å gjøre grillmåltidet til en suksess. Dette er hans ni beste tips for deg som vil bli nabolagets grillmester:
- Dropp tennvæske
Når jeg fyrer opp grillen bruker jeg tennbriketter, ikke tennvæske fordi det kan smaksette det du griller. - La risten bli varm
Med kullgrill er det viktig at risten blir varm. Ha lokket på i fem minutters tid før du legger på mat. - Bruk godt kull
Med kull av god kvalitet holder du på varmen mye lenger, og temperaturen er jevnere. - Vent til kullet er klart
Når kullet er grått, betyr det at tiden er inne for å grille. Den vanligste "feilen" folk gjør, er å grille før kullet er varmt nok.
5. Varme og regulering
Lær deg forskjellen på direkte og indirekte varme. Griller du rett over kullene er det gjerne for å få en sprø skorpe. Flytt kjøttet over på indirekte varme – en kjøligere sone – der kjøttet stekes videre i ro og mak.
6. Riktig redskap
Bruk klype eller spade. Ikke stikk pinner i kjøttet, da punkterer du kjøttstykkene og saften vil sive ut
7. La kjøttet hvile, gjerne i 10-20 minutter
Ikke bruk aluminiumsfolie over, da vil kjøttet fortsette å øke i temperatur – i tillegg til at det blir seigt.
8. Bruk engangshansker
Det er viktig med god hygiene når du griller, og det kan fort bli mye søl, derfor bruker jeg alltid engangshansker.
9. Varier råvarene
Lek deg med råvarer; Alt kan grilles! Prøv østers – de åpner seg på grillen av seg selv. Ellers er et undervurdert kjøttstykke – slakterbiffen – et godt tips. Det er et saftig kjøttstykke som er veldig god på smak i tillegg til at det ikke koster skjorta.
To soner = ett perfekt kjøttstykke
- Jeg er jo et “kjøtthue”, så det blir mye kjøtt på grillen. Det er likevel et par grunnleggende prinsipper som er lurt å kunne, forsikrer Thomas.
Direkte og indirekte varme på grillen
Lær deg forskjellen på direkte og indirekte varme, da er du allerede på god vei til å bli en grillekspert. Legg kull kun på den ene siden av grillen for å dele det opp i to soner.
- Direkte varme er grilling over glødende kull. Bruk direkte varme for å få en fin stekeskorpe før du legger kjøttet over på indirekte varme. På indirekte varme kan det godgjøre seg lenge.
- Indirekte varme er grilling på den delen av grillen som ikke rett over kullene. Denne siden er perfekt for å langtidssteke store kjøttstykker eller for hel kylling, for eksempel. Du får alltid et saftig resultat.
Kjernetemperatur for de vanligste kjøttstykkene
- Biff: 58 - 64 °C (medium)
- Indrefilet av svin: 68-70 °C (lett rosa kjerne)
- Svinenakke: 70 °C (medium)
Alt kan grilles, så lek deg med råvarer og ulike sesonger. Og skulle du være i nærheten av MENY Klosterfoss, er det ingenting jeg synes er gøyere enn å dele kunnskap over disken!
- Thomas