5 deilige høstgryter

5 deilige høstgryter

Når ettermiddagene blir mørkere er det tid for å trekke inn og kose seg på kjøkkenet. Deilige, varmende gryteretter som gjør seg selv passer perfekt.

Nå er det høysesong for norske aromatiske høstgrønnsaker, lam, vilt, samt bær og sopp fra skogene. Vårt eget skattekammer av mat bugner nå av godsaker.

Til de kjølige høstsøndagene er det lite som slår gryteretter som har putret noen timer for seg selv.

Huset fylles av en deilig duft mens man gleder seg til kjøtt så mørt at det ramler fra hverandre når man stikker i det med gaffelen.

Bresert lammeskank

Lammeskanker er perfekt kosemat til søndagsmiddager om høsten, med tente lys og fyr på peisen. Og skankene lager nærmest seg selv, bare gi dem nok tid.

Beregn 1 skank per person og la dem braisere noen timer i vin eller kraft, sammen med for eksempel tomat, hvitløk, urter og rotgrønnsaker. Uslåelig sammen med en luftig potetmos!

Biff bourguignon

For en påminnelse om sydlandsk sol og sommer, kan du lage den franske klassikeren biff Bourguignon.

Oksekjøtt kokt mørt som smør i vin, provencalske urter, hvitløk og kraft. En perfekt middag etter søndagstur i lav høstsol!

Oksekjøtt kokt mørt som smør i vin, provencalske urter, hvitløk og kraft. En perfekt middag etter søndagstur i lav høstsol!

Fårikålens festdag - 28. september 2023

Fårikålens festdag - 28. september 2023

Folket bestemte seg allerede i 1972. Mer enn førti år senere ble folket utfordret på nytt: Hva er Norges nasjonalrett? Også denne gang lød det rungende svar: Fårikål! Fårikålens Festdag feires den siste torsdagen i september hvert år.

Fårikål

Fårikål er selvskreven høstmat for late søndager, og det er ikke lenger bare godt voksne som inviterer til fårikållag. 

Visste du at fårikålen har til og med sin egen dag i kalenderen? Den faller på siste torsdagen i september hvert år.

Lammefrikassé

Vil du bruke grytekjøttet til noe annet enn fårikål, men fremdeles holde deg til søndagsklassikerne, kan du kombinere høstlammet med rotfrukter i en lammefrikassé.

Ekte ”mormor-middag” som luner langt inn i sjelen når surt høstregn pisker mot mørke vinduer. Husk tente lys på bordet og kokte poteter med obligatorisk kruspersilledryss!

Lapskaus

En lys eller mørk lapskaus av svin eller storfe er også selvskreven i høstgryta sammen med gulrot, sellerirot, persillerot og purre. Husk flatbrød og godt smør ved siden av!

Lapskaus kommer i mange varianter, så hvorfor ikke prøve kjøttfri lapskaus? Prøv også en av disse oppskriftene: