Slik lages vår beste ribbe fra Jæren Smak Se video

Slik lages vår beste ribbe fra Jæren Smak

Oppdatert 4. desember 2021
Den beste ribba kommer fra en gris som har det godt. Ribbe fra Jæren Smak er godt marmorert, god kjøttfylte og akkurat nok fett til å gi sprø svor og saftig, smakfull ribbe. Dette er vår premiumribbe fra Jæren Smak.
Årets best i test ribbe 2021 - Jæren Smak utegris

Årets best i test ribbe 2021 - Jæren Smak utegris

TV2 Hjelper Deg har kåret Jæren Smak juleribbe av utegris til best i test og gav den terningkast 6! Sikre deg vår beste ribbe til jul - Jæren Smak får du kun hos MENY.

På en gård på Nærbø på Jæren i Rogaland, bor Bredo og familien. Her bor også omlag 650 gris, i gode varme binger i et rødmalt grisehus som ligger noen meter fra hovedhuset. Flere ganger om dagen besøker Bredo og kona Hanne grisene, og sørger for at de har bra.

Det er en tøff jobb, men for Bredo og Hanne er det dette som er hverdagen, og de trives med det.

Jeg har alltid visst at jeg ville bli bonde. Det lå nesten litt i genene. På begge sider av familien er det bønder så langt tilbake som man kan huske. På Jæren driver vi med landbruk.

Forskjellen på Jæren Smak og vanlig ribbe

Det som er bra med ribbe fra Jæren Smak er at den er veldig høy og fin, og godt marmorert. Det vil si at den har et naturlig fettlag som ligger spredt rundt i kjøttet.

Brynhild synes det er stas å selge en ribbe av så god kvalitet. Brynhild synes det er stas å selge en ribbe av så god kvalitet.

- Jeg er selv fra Jæren, og synes det er veldig gøy å selge ribbe som er fra rett utenfor stuevinduet, forteller Brynhild Ree, Ferskvaresjef hos Helgø Meny Mariero og medlem av MENY-Lauget.

Slik steker du ribbe med sprø svor

Slik steker du ribbe med sprø svor

Over halvparten av alle nordmenn spiser ribbe på julaften, og hvert år er det like spennende å se om svoren blir sprø. Vil du være sikret knasende sprø svor og saftig ribbe? Vi viser deg hvordan du enkelt steker perfekt ribbe - hver gang.

Emblem
Jæren Smak er et kvalitetsstempel. Det betyr at du får det beste og mest smakfulle kjøttet i Norge, som MENY-lauget, MENYs egne mateksperter, har klassifisert som en Matskatt fra Rogaland.

Dyrevelferd i fokus

Men hva som kreves for å få nettopp denne høye og fine ribben med god marmoreringen, det kan Bredo og Hanne svare på.

På gården står dyrevelferden sterkt, noe som er tydelig etter ett besøk i grisehuset. Friske, glade griser som har nok av plass å boltre seg på er det som møter deg.

Her spiser de vegetabilsk spesialfôr og får vokse seg store. I tillegg er de fri for antibiotika.

Dyrevelferd er viktig og gir kjøtt av høy kvalitet Dyrevelferd er viktig og gir kjøtt av høy kvalitet

- Vi lever i takt med naturen. Her på gården deler vi opp året i to deler, den travle tiden som er april til august, og den roligere tiden, som er september til mars. For oss bønder er det bare to årstider, og på våren og sommeren er det alltid noe du skal ordne, forteller Bredo.

Midt i den Jærske skogen, med furutrær på den ene siden og det karakteristiske Jærske landskapet med steingjerder er det Bredo selv som har bygget både hovedhuset og sauehuset.

Du får både fersk og frossen ribbe fra Jæren Smak hos MENY.

Hemmeligheten bak god ribbe på julaften

Som grisebønder er ekteparet Våland det man kan kalle eksperter på god ribbe. Her i huset er det ikke jul før de kjenner lukten av ribbe.

Ribbe fra Jæren Smak har god kjøttfylte og god marmorering, noe som sikrer en saftig, smakfull ribbe med knasende sprø svor Ribbe fra Jæren Smak har god kjøttfylte og god marmorering, noe som sikrer en saftig, smakfull ribbe med knasende sprø svor

Det er på denne dagen at stoltheten over å være bonde virkelig topper seg, med festmåltidet over alle festmåltider. For ribben, den er såklart fra Jæren Smak.

Det viktigste er en ribbe av god kvalitet, og jeg mener fersk ribbe er best. Mitt beste tips er at ribben som regel trenger lenger tid i ovnen enn det som står i oppskriften.

- Og husk å gni den inn med salt og pepper to dager før jul, og la den ligge i kjøleskapet, tipser Hanne

Se etter dette når du velger ribbe

Se etter dette når du velger ribbe

Brynhild Ree Jensen, medlem av MENY-Lauget, gir deg de beste tipsene som sikrer at du velger en ribbe som gjør julemiddagen til en suksess.

Kun hos MENY

Ribbe fra Jæren Smak får du kun hos MENY. Du finner frossen svineribbe fra Jæren Smak i alle butikker, og i utvalgte MENY-butikker finner du i tillegg fersk tynnribbe og juleribbe i ferskvaredisken.