Slik lager du pinnekjøtt selv

Slik lager du pinnekjøtt selv

Har du tenkt å lage ditt eget pinnekjøtt? Da er det viktig å starte i god tid - helst 6-8 uker før det skal serveres. Slik gjør du det!

Pinnekjøtt er en selvfølge i juletiden. En tredjedel av nordmenn spiser pinnekjøtt på julaften, og hele 70% av oss har pinnekjøtt minst en gang i løpet av juletiden.

Pinnekjøtt kan man enkelt lage selv, men det krever en god porsjon tålmodighet. Skal du ha pinnekjøtt til jul, bør du begynne senest i oktober for å være på den sikre siden. Hjemmelaget pinnekjøtt krever nemlig minst 6-8 uker med tørking og modning for det aller beste resultatet.

Pinnekjøtt er populært over hele landet Pinnekjøtt er populært over hele landet

Slik lager du pinnekjøtt

For tørrsaltet pinnekjøtt trenger du:

  • 1 ribbeside av lam (med kam)
  • 2 kg salt, grovt eller fint

Ønsker du pinnekjøtt med mer smak, kan du bruke sau istedenfor lam. 

1. Renskjær pinnekjøttsiden for eventuelt blodig kjøtt og fett. 

Fjern ryggmargen med en spiss kniv. Bruk skaftet av en teskje e.l og skrap ut eventuelle rester av ryggmargen.

 2. Gni 1/3 av saltet godt inn på hele pinnekjøttsiden.

Pass ekstra godt på at saltet fester seg på enden av kammen, nakken og der ryggmargen var.

3. Dryss 1/3 av saltet i bunnen av et kar eller et trau og legg pinnekjøttsiden med buen opp. Dryss resten av saltet jevnt over pinnekjøttsiden.

Sett deretter pinnekjøttsiden kjølig (8-12°C) i 3 dager, og snu ribben 1 gang per dag.

Pinnekjøtt til jul - dette er utvalget du finner hos MENY

Pinnekjøtt til jul - dette er utvalget du finner hos MENY

Pinnekjøtt er tradisjonsmat i jula for mange, og de fleste har sin favorittprodusent som de vender tilbake til år etter år. MENY har et stort utvalg av ulikt pinnekjøtt, hvilken er din favoritt?

4. Etter 3 dager i salttrauet, ta opp ribben og skyll av saltet. Tørk pinnekjøttsiden godt av etterpå med et kjøkkenpapir.

5. Tre inn en dobbel hyssing og knyt den slik at du får en løkke.

Heng siden til tørking på et luftig og kjølig sted i 6-8 uker. Sjekk pinnekjøttet minst annenhver dag for å kontrollere at kjøttet spekes og at det ikke er uønskede insekter eller annet på siden.

Følg med litt underveis i tørkeprosessen. Det er ikke så mye som kan gå galt, men eventuelle muggdannelser vaskes bort med saltvann før det har kommet for langt.

Hvis det ikke er fluesikkert, så kan du henge pinnekjøttet i en tøypose. Et stort putevar gjør jobben. Henger du pinnekjøttet i utebod må du passe på at ikke stabbursmusa kan komme til.

En ferdig pinnekjøttside En ferdig pinnekjøttside

6. Etter 6-8 uker er pinnekjøttet ferdig. Kjøttet på kammen skal da være mørkt og hardt når du klemmer på det. Pinnekjøttet kan nå deles opp i pinner.

Ofte stilte spørsmål om pinnekjøtt

Ofte stilte spørsmål om pinnekjøtt

Hvor lenge skal pinnekjøttet vannes ut, hva slags saus bruker man og hvor mye trenger man til 4 personer? Her finner du svarene på de mest stilte spørsmålene i forbindelse med tilberedning av pinnekjøtt.

7. Bruk sag for å dele opp siden mellom bena. Bruk deretter kniv for å dele opp kjøttet mellom ribbenene. 

Oppbevar pinnekjøttet tørt og kaldt, gjerne innpakket i matpapir slik at det ikke blir fuktig.

Pinnekjøttets historie

Saltingen av sauekjøttet binder til seg vann og trekker det ut av kjøttet, det samme gjør lufttørking. Dette gjør kjøttet mer holdbart enn det opprinnelig var.

Pinnekjøttets opprinnelse kommer dermed av ønsket om å konservere kjøttet best og enklest mulig slik at man hadde nok mat gjennom vinteren.

Pinnekjøtt som julemat

Hvorfor foretrekker vi egentlig saltet og tørket lammekjøtt på selveste julaften når vi har tilgang på ferskt og frossent?

Den gamle konserveringsmetoden har nemlig en meget smakfull bivirkning, i tillegg til å øke holdbarheten betraktelig. Kjøttet modnes og får dermed en helt unik smak, aroma og konsistens.