Slik steker du biff Se video

Slik steker du biff

Biff er populær helgemat, men det er viktig å steke den riktig for at den skal bli saftig og ikke tørr. Vi gir deg de gode tipsene, slik at du kan overraske med en deilig biffmiddag.

Valg av biff

Biffkjøtt er et samlebegrep for de møreste filetene fra storfe; indrefilet, ytrefilet, entrecôte og mørbrad.

 • Indrefilet er mørest, mager og et bombesikkert valg for biffmiddagen. Indrefilet er alltid mør, og den er perfekt til helsteking.
 • Entrecôte blir av mange kalt ”kokkenes biff” fordi entrecôte har mer marmorert fett, noe som gir en saftigere biff med mer smak.
 • Ytrefilet er jevnt tykk og er derfor lett å dele i fine biffer. Denne er ofte også mer marmorert enn indrefilet, og kjennere steker den med fettetlokket på.
 • Mørbrad er et biffstykke som har fått ufortjent lite heder. Mørbraden er finfibret og mør, og er absolutt på høyde med ytrefilet.

Vi anbefaler disse:

Se vår aller mest populære oppskrift med biff.

Emblem
Det finnes mange andre velegnede biffstykker på dyret. I andre deler av verden benytter man en langt større andel av dyret til biff. Culotte og flank steak er to smakfulle kjøttstykker du bør prøve.

Hvor lenge skal biffen stekes?

Nøyaktig steketid på en biff er vanskelig å anslå, men hvis du bruker et steketermometer er du garantert suksess og samme resultat hver gang. Hvis du skjærer litt tykkere biffer er det enklere å måle kjernetemperaturen.

 • : 52-56 grader
 • Medium: 58-64 grader
 • Godt stekt: 66-68 grader

Slik gjør du:

 1. La biffene ligge i romtemperatur i minst 30 minutter før tilberedning. Da får du et bedre resultat, og kjøttet kjøler ikke ned stekepanna så raskt som det vil gjøre hvis det kommer rett ut av kjøleskapet.

 2. Krydre biffene med salt og pepper like før tilberedning. Du kan også bruke en hjemmelaget rub eller krydderblanding hvis du ønsker mer smak.

 3. Brun først kjøttet i rapsolje på høy varme. Skru deretter ned varmen og tilsett smør. Da får du oljens egenskap til å tåle høy temperatur, og god smak fra smøret.

  Du kan gjerne også tilsette et par fedd hvitløk og en raus kvast timian, oregano eller rosmarin. Bruk en skje til å «øse» smøret over biffen en gang i mellom så smakene setter seg i kjøttet.

 4. Biffene kan nå enten stekes ferdige i stekepannen, eller i en ildfast form i ovnen på 180 grader. Vil du ha perfekt stekegrad? Bruk steketermometer!

 5. La biffen hvile før den serveres. Da får kjøttsaftene satt seg og du får en saftig og smakfull biff. Hviletiden avhenger av steketemperaturen og størrelsen på stykket. Når den stekes ved 180°C er hviletiden ca. 15-20 minutter.
Stek biffen til et par grader under ønsket kjernetemperatur. Denne vil stige et par grader mens kjøttet hviler.

Biffens størrelse

Skal man steke flere biffer er det en fordel at de er like tykke, slik at de får lik tilberedningstid. Indrefilet skjæres normalt opp til biffer på 3-4 cm, ytrefilet, mørbrad, flatbiff og entrecôte til ca. 2 cm. 

En biff er ofte 150-200 gram per person. Dette kan justeres etter mengde tilbehør.

Hvis du skal lage biff til mange, så kan det lønne seg å helsteke den, og skjære den i skiver etter at den er stekt, eller du kan brune biffene først og steke de ferdig i stekeovnen.

Kjøttfarge

Lysere rødfarge på kjøttet kan være en indikator for at kjøttet kommer fra yngre dyr, men her er det også andre forhold som spiller inn.

Fileter fra unge dyr er ofte mørere og har ikke så grov struktur som kjøtt fra eldre dyr. Samtidig har kjøttet fra eldre dyr mer smak, og er derfor ofte verdsatt av de erfarne biffentusiastene.

Slik bruker du mørbradbiff

Slik bruker du mørbradbiff

Mørbrad er smaksrik, mager og mør biff, som kan være et godt alternativ til entrecôte, indre- og ytrefilet. Men visste du at mørbrad egner seg svært godt til mer enn bare klassiske biffmiddager? Se våre tips for tilberedning og oppskrifter med mørbrad!

Fett og marmorering

Mesteparten av det synlige fettet ligger på utsiden av fileten, men det er også noe fett inne i selve kjøttet. Dette er intramuskulært fett - også kalt marmorering.

Fileter med god marmorering er å foretrekke som biffkjøtt. Fettet gir nemlig både smak og saftighet til biffen. 

Mørning

For å oppnå en bedre mørhet går kjøttet gjennom en kontrollert mørningsprosess. Mørheten påvirkes av mange faktorer. Rett etter at et dyr er slaktet, starter en naturlig mørningsprosess i dyrets muskler.

Enzymer i kjøttet bryter ned proteiner og bindevev. Mørningstiden varerier, men generelt kan man si at storfekjøtt må mørnes i minimum 14 dager.

Pakkene blir merket med dato for når biffen er ferdig mørnet og med holdbarhetsdato. 

Det beste tilbehøret til biff

Det beste tilbehøret til biff

En saftig biff er som skapt for helg. Ta deg litt ekstra tid til å tilberede og sette sammen en god rett, så har du nydelig helgemat som gjør at kvelden varer.

Holdbarhetsdato på biff

Holdbarheten er avhengig av pakkemetode og lagringstemperaturer. Det meste av mørningen skjer før kjøttet pakkes, men allikevel er det mange som foretrekker å velge en biff som er så nærme holdbarhetsdatoen som mulig.

Tilbehør

En god biff trenger ikke mye tilbehør. Ovnsbakte poteter, kremet sopp, en god rødvinsaus og bakte tomater kan være nok. Du kan også servere med fløtegratinerte poteter og en god, frisk salat til!