Kjartan og MENY-Lauget serverer lokalmat Se video

Kjartan og MENY-Lauget serverer lokalmat

Kokk Kjartan Skjelde og MENY-Lauget oppsøker norske Matskatt-produsenter og lager nydelig mat av lokale råvarer. Bli med på skattejakten!

- Oioi, gressløkmajones er fantastisk godt til grillet kylling. Og for en knall farge!

Kjartan Skjelde er i Vestfold, nærmere bestemt Andebu. Det beste han vet er gode råvarer og nå koser han seg.

Kjartan Skjelde og Kim Skåningsrud dukker ned i Matskatt-fatet. Kjartan Skjelde og Kim Skåningsrud dukker ned i Matskatt-fatet.

Han og Kim Skåningsrud fra MENY-Lauget, har rigget seg til på tunet hos bonden som driver med saktevoksende Lerstangkylling for Gårdsand. Grillet kyllingbryst med nypoteter og gressløkmajones er på menyen. 

Kvalitetskylling er en god start, men å grille den perfekt er ikke lett. Eller? Kokkene vet:

Trikset er å steke kyllingen sakte på lav varme i stekeovn og avslutte på grillen. Da får du saftig kylling og sprøtt skinn!

Emblem
Se etter Matskatt-merket neste gang du handler!

La råvaren snakke for seg

Kjartan og kokker fra MENY-Lauget har startet en matskattejakt fra gård til gård, fra havreåker til osteprodusent, hvor de smaker, lukter, lærer og disker opp enkle retter hvor de lokale råvarene får skinne.

- Det blir klarere og klarere for meg at en god råvare må få snakke for seg selv. Jeg liker ukompliserte oppskrifter hvor du får frem det beste i råvaren ved hjelp av enkle teknikker, sier han.

Roar Sjåvåg i MENY-Lauget og Kjartan lager middag  med vårløk, urter rett fra jorda og potetmos med poteter fra Vestfold. Roar Sjåvåg i MENY-Lauget og Kjartan lager middag med vårløk, urter rett fra jorda og potetmos med poteter fra Vestfold.

Satset stort på Matskatter

Men reisen starter ikke her. MENY-Lauget, som består av erfarne kokker og mateksperter, har siden 2011 reist landet rundt, kartlagt norsk lokalmat og fylt hyllene i MENY-butikkene.

TV-kokk og restauranteier Kjartan Skjelde er en ihuga fan av lokalprodusert mat og bidrar med sin kunnskap og lidenskap.  

At det fins så mange ildsjeler som tør å satse på kvalitetsmat, er fantastisk. De jobber med jordsmonnet, produserer mat tilpasset vårt klima og tenker langsiktig.

- Stikkord er stabilitet, kvalitet og identitet. Folk har gått en lang, hard vei for å skape disse produktene, og at vi får lov til å kjøpe de i butikken, det digger jeg.

Barføtt er best. Urtebonde Bjørge Madsen på Skjærgaarden Gartneri ber Kjartan kjenne varmen under føttene og havbrisen i håret, slik urteplantene har det. Barføtt er best. Urtebonde Bjørge Madsen på Skjærgaarden Gartneri ber Kjartan kjenne varmen under føttene og havbrisen i håret, slik urteplantene har det.

- Jeg er litt redd hester. De er så... brå.

Kjartan prøver seg på et smil og er så vidt borti en godlynt fjording. Han er uansett ikke på Skjærgaarden Gartneri for å stelle med hest.

Han og Roar Sjåvåg fra Lauget planlegger lunsj med vårløk og urter rett fra jordet hvor de har vokst seg sterke og spretne i solskinn og havbris. Er det mulig å lage en hovedrett hvor vårløken har hovedrollen?

- Klart det går an!

Roar han grabber en bunt og de setter i gang.

God jord gir gode urter

God jord gir gode urter

På Skjærgaarden gartneri utvikler de metoder som kan revolusjonere landbruket. Alt handler om å lære av naturen og finjustere balansen i jorden.

Lidenskap og bærekraft

Skjærgaarden Gartneri i Åsgårdstrand er et drømmested med persille, dill, koriander og vårløk så langt øyet rekker, urgamle trær, velstelte bygninger og åpent, blå hav mot det grønne.

Men ikke la deg lure, å drive slik de gjør er ikke for pyser. I over 20 år har de jobbet beinhardt og forsket seg frem for å kunne forvalte jorda mest mulig bærekraftig.

Urter fra Skjærgaarden Gartneri:

Lokalmatprodusentene er helt avgjørende for at vi skal bevare og fortsette og utvikle vår egen, unike matkultur

- Det er meningsfylt og helt magisk å være med på dette. Reisen hittil viser hvilken ekstremt viktig jobb MENY gjør for å løfte gode råvarer, sier Kjartan Skjelde.  

Dette er MENY-Lauget

Dette er MENY-Lauget

MENY-Lauget består av våre egne kokker og eksperter, som har fått i oppdrag å lete, lukte og smake seg frem til særegne lokale matskatter.