Gårdsand - Re kommune

Gårdsand - Re kommune

Fransk kjærlighet fra hjertet av Vestfold.

Man behøver ikke å være fransk for å lykkes med andeoppdrett. Det er endene fra Gårdsand et godt bevis på.

På midten av 1990-tallet gikk fem bønder fra Vestfold sammen om å bruke sin kunnskap om fjærkre til å starte med andeoppdrett.

- Bøndene, Aadne, Hans Edvard, Torbjørn, Arve og Rolf, har alle en felles lidenskap for fjørfe, og mener Vestfold er det beste stedet i Norge for å skape god matkvalitet – enten det er asparges, bringebær eller fjærfe, forteller May Aarvold, markedsleder hos Gårdsand.

- Vestfold har riktig klima, dyktige fagfolk og tilgang på alle de lokale råvarene som skal til for å skape resultater som synes og smakes når det ligger på en tallerken. Alt de gjør fra oppavl, fôr og slakt skal være nært. Mer kortreist enn Gårdsand blir det ikke.

Kjøp and fra Gårdsand hos MENY

Dyrevelferd i fokus

I Gårdsand er de spesialister på fjærfe, og har mye kunnskap, erfaring og lidenskap om fjærfeoppdrett. De vet at man ikke trenger å være fransk for å lykkes med andeoppdrett. 

- Vi produserer and og Lerstang kylling, samt Lovise kylling. Vi har totalt 18 produsenter. Seks bønder produserer and, 11 bønder produserer kylling og én av bøndene har både and og kylling. I tillegg har vi eget slakteri og foredlingsanlegg på Linnestad i Vestfold, sier May.

På samme måte som det er forskjell på and, er det forskjell på kylling; hvor og hvordan den vokser opp, hva den fôres med, hvordan den slaktes, pakkes og distribueres. Det er selvsagt også en stor forskjell på hvordan kylling tilberedes og hvilke deler av kyllingen vi ønsker å spise. Men den største forskjellen på kylling er nok hva slags rase det er. Det finnes rundt 500 forskjellige raser i verden. Den saktevoksende Lerstang kyllingen er av rasen Ranger Gold.

Gårsand har i løpet av de siste årene utvidet produksjonen sin av fjærfe uten at det har gått på bekostning av verdiene deres, basert på respekt for mennesker og dyr fundamentert på et ærlig håndverk.

Kjøp sausene fra Gårdsand hos MENY

Lerstang kylling - kylling med franske aner

Gårdsand hadde et ønske om å finne den aller beste kyllingen, for å kunne tilby den norske forbrukeren noe nytt, noe bedre – en kylling som får tid nok til å vokse naturlig, som ikke er avlet for å vokse superfort.

Inspirert av de gode erfaringene og suksessen Gårdsand hadde hatt med and, hadde de også et ønske om å revolusjonere kyllingmarkedet i Norge og skape en virkelig premium kylling – Lerstang kylling.

Lerstang kylling er en saktevoksende rase, Ranger Gold. Den vokser i sitt naturlige tempo og fokuset på Dyrevelferd er stort. Kyllingene har naturlig lys i husene, tilgang til vinterhage og ekstra miljøberikelser som vagler, kasser og torv. Det er nå 12bønder i Vestfold som leverer Lerstang kylling til MENY.

Kjøp Lerstangkylling hos MENY

- Lerstang-kyllingen er oppkalt etter Lerstang gård – hvor livet til kyllingene starter. Lerstang-kyllingen vokser opp i flotte lokaler med god plass og store vinduer, som gir godt med naturlig lys.

Det er en kylling oppvokst i vakre Vestfold – forankret i lokale tradisjoner, på ærlig vis, forteller May.

Det slaktes kun fra én produsent per dag, for at dyrene ikke skal bli stresset. Gårdsand har eget slaktelag og skjærelag, og det meste foregår manuelt – også nedskjæringen. Dette gir bedre kvalitet på stykningsdelene.

Fagkunnskap og kjærlighet hånd i hånd

Hvorfor er det viktig med lokale varer og produkter?

- Fra hjerterot til fingertupp – vi er bønder fra topp til tå. Og vi liker hardt, ærlig arbeid. Samtidig er vi fagfolk tvers igjennom. Her går fagkunnskap og kjærlighet hånd i hånd. Personlig nærhet, respekt for dyrene, drift i moderne lokaler og solide rutiner, sørger for at vi ivaretar mattrygghet og dyrenes velferd. Summen av alt vi gjør gir bedre kvalitet på sluttproduktene.

Lerstang-kyllingen og de forskjellige produktene er utviklet i samarbeid med MENY-lauget. I butikken finner du hel kylling, kyllingbryst, kyllinglår, kyllingconfit, forskjellige spiseklare produkter, pålegg og pølser.

Produkter fra Gårdsand får du i alle landets MENY-butikker og i nettbutikk.