Småpoteter fra Bjertnæs og Hoel Se video

Småpoteter fra Bjertnæs og Hoel

To brødrepar gjør suksess med småpoteter, som stortrives i solrike åkre. Å dyrke perfekte poteter er en aldri så liten vitenskap.

–Det er viktig å ha et nært forhold til maten vi spiser, sier Åsmund Bjertnæs.

Han står bredbent i potetåkeren og solsteiken. Dagene er travle, potetene skal opp av jorda.

I utvalgt jord sør på Østlandet dyrker han, broren Lars Bjertnæs og brødrene Henrik og Øystein Hoel et utvalg grønnsaker og noen av landets beste poteter.

De siste årene har de satset intenst på utviklingen av småpoteter, som de leverer til MENY-butikker over hele landet. Du har kanskje sett morenepotetene og de små, trillrunde perlepotetene i hylla?  

Småpotetene finner du hos MENY:

Smått er godt

Potetene til Bjertnæs & Hoel dyrkes i god jord og solrike åkre. Hjertet av bedriften er Smidsrød Gård på Nøtterøy. Her forsker de seg frem for å forbedre potetene år etter år.

Vi ønsket å lage små, delikate poteter med ekstra mye smak. For å få til det, må mye klaffe.

- Gjødsling, vanning, jordsmonn, type settepoteter og veksttid – alt spiller sammen og påvirker resultatet. Vi høster potetene relativt små, som gir dem ekstra mye smak, forklarer Åsmund.

Disse potetene liker varme, så de setter morpotetene når temperaturen i jorda er høy nok, og høster knollene etter 8-10 uker. Som med mye annet som spirer, starter god potetkvalitet nede i jorda.  

Alt må klaffe når man skal produsere små og delikate poteter med mye smak. Alt må klaffe når man skal produsere små og delikate poteter med mye smak.

- Vi er opptatt av plantetrivsel, og det betyr at vi dyrker potetene i næringsrik jord proppfull av levende organismer. Potetene er stengknoller som trives i varmen og de er veldig glade i sol. De har gode vekstvilkår i solfylte åkre og de lange lyse dagene vi har gir ekstra gode og sterke poteter, sier gartneren.

Storsatsing på lokalmat

De sjarmerende morene- og perlepotetene tar kort tid å koke og er populære blant barna. Det tynne skallet gjør at de er fine å spise med skallet på og du får i deg alle de gode næringsstoffene i og under skallet.

Åsmund Bjertnæs er utrolig glad for at nordmenn har fått opp øynene for lokale delikatesser. 

Bjertnæs & Hoel - Nøtterøy

Bjertnæs & Hoel - Nøtterøy

I flere generasjoner har det blitt dyrket grønnsaker langs Vestfoldkysten, i et klima med godt jordsmonn, mye sol og gunstige vindforhold.

- Vi er i en spennende tid med stor interesse for lokalmat blant folk flest, blant handelen og kokkene - og vi et veldig godt samarbeid med MENY. Dette mener jeg virkelig.

MENYs satsing på lokalmat er noe av det mest spennende som har skjedd i norsk landbruk på lang tid.
Det har blitt en stor interesse for lokalmat blant folk flest, blant handelen og kokkene - noe som gleder potetbøndene stort. Det har blitt en stor interesse for lokalmat blant folk flest, blant handelen og kokkene - noe som gleder potetbøndene stort.

Han forteller om et tett samarbeid som fungerer.

- Vi har viktige lokalmatsamlinger, hvor bønder og beslutningstakere i MENY er sammen og finner gode løsninger. Vi møter også de som jobber i butikkene, som forteller oss hva forbrukerne trenger og ønsker seg. På den måten blir det lettere for oss å lykkes med innovasjon, sier gartneren.

Vil ha mer norsk mat

En stor motivasjon for gartnerne i Vestfold er å utfordre den stadig økende importhandelen av potet til Norge. 

- Vi bør lage mer mat her i landet – det er viktig for fremtidig matproduksjon, verdiskapning og norsk matkultur, fastslår Åsmund, som liker å spise potetene med en god klatt rømme.  

- Jeg koker morenepoteter i saltet vann, før jeg legger dem i folie på grillen eller i en skål med Rørosrømme, salt, pepper og bladpersille fra Skjærgaarden. Bedre blir det ikke!

Potetene fra Bjertnæs & Hoel får du i alle MENY-butikker og i nettbutikk.