Raske fakta om eggallergi

Raske fakta om eggallergi

Enten det er venner, barna eller du selv som er allergisk, er det viktig å være nøye med matlagingen slik at maten er trygg og allergivennlig. Her er det viktigste du trenger å vite om eggallergi.

Eggallergi er en av de vanligste matallergiene hos små barn. Noen får svært kraftige reaksjoner av ørsmå mengder, mens andre får lettere ubehag som går over uten å gi dramatiske konsekvenser. De fleste vokser av seg plagene, mens noen forblir allergiske også i voksen alder. 

Denne maten inneholder egg

Egg brukes ofte som bindemiddel, smaksforsterker og til tykning. Det blandes dermed godt inn i annen

 • Søtsaker som kaker, kjeks, fylte kjeks, vafler, pannekaker, fylt sjokolade, konfekt og kokosboller
 • Dressinger, remulade, majones og majonessalater, kaviarmix og sennep
 • Crabsticks, enkelte leverposteier, posteier og patéer
 • Kjøttkaker og hamburgere som inneholder brødrasp med egg, panerte retter og gratenger
 • Makaroni, en del typer spagetti og annen pasta

I få tilfeller kan personer med allergi overfor egg også reagere på kjøtt fra kylling, kalkun og høns. Det kan også oppstå kryssreaksjoner med egg fra andre fuglearter, for eksempel vaktelegg.

Ifølge merkeforskriften skal alle produkter tilsatt egg merkes med dette i varedeklarasjonen. Les derfor alltid innholdsfortegnelsen nøye.

Emblem
Husk også at en del brød og gjærbakst pensles med egg, og at strøkavring kan inneholde loff med egg.

Les ingredienslisten nøye

Med så mange mulige feller å gå i, er det viktig å holde tunga rett i munnen når man er allergiker. I følge merkeforskriften skal alle produkter tilsatt egg merkes med dette i varedeklarasjonen.Se etter disse på matvarene:

 • Egg
 • Eggehvite
 • Eggeplomme
 • Eggpulver 
 • Ovalbumin (protein fra egg)
 • Majones
 • Lysozym

Hva brukes lysozym til?

Lysozym, eller E1105, er et konserveringsmiddel som fremstilles av eggehvite. Enzymet hemmer bakterievekst, er kun godkjent for bruk i moden ost og finnes i danske, østerrikske og hollandske oster.

Vi regner med at en tredjedel av de som er allergiske mot egg reagerer på lysozym. Reaksjoner kan være magesmerter, hovenhet i halsen og astmatisk besvær.

Hva er eggalleri?

Eggallergi er en allergisk reaksjon på proteinet i egg, som både finnes i hviten og plommen. Enkelte kan også reagere på os fra steking av egg og damp fra koking, da allergenet er luftbårent. Det vil si at partiklene kan holde seg svevende i luften og kan utløse astma og allergisk snue.

Emblem
Hos enkelte kan lukten fra stekte vafler være nok til å gi en allergisk reaksjon, på grunn av damp fra egg- og melkeallergener?

Hva skjer dersom en allergiker får i seg egg?

Hvis en person med eggallergi spiser egg eller mat som inneholder egg, vil reaksjonene variere fra person til person. Eksempler kan være diaré, magesmerter, elveblest, forverring av eksem, pusteproblemer eller astma og allergisk sjokk.

Eneste måte å behandle allergien på, er å utelate egg helt fra kostholdet.

Enkle eggerstatninger: