Alt du trenger å vite om brunost
Brunosten skiller seg godt ut der den ligger blant all gulost, og er en tradisjonsrik folkefavoritt. Mange har vokst opp med brunost på brødskiva og i matpakken. Så hvordan ble egentlig denne spesielle osten til?
Få din favorittbrunost levert rett hjem
Slik ble brunosten til
Brunost er omtalt helt tilbake til 1400-tallet, så den er langt i fra noen ny oppfinnelse med flere hundre år på baken i historien.
Likevel fikk den en liten overhaling på 1800-tallet, og har blitt til den versjonen vi kjenner best til i dag. En rundere, mildere og fetere ost som ble tilsatt tykk fløte. Denne ble utviklet videre til hva vi idag kjenner best som Gudbrandsdalsost.
Derfor er brunosten brun
Hvorfor er brunosten brun, og hvorfor finnes det brunost i forskjellige nyanser? Myse, som brunosten lages av, består i all hovedsak av vann, laktose (melkesukker) og myseprotein. Takket være melkesukkeret, får brunosten sin særegne farge.
Når melkesukkeret blir utsatt for høy temperatur, vil det karamelliseres på samme måte som annet sukker og dermed bli brunt.
Dette skjer i slutten av kokeprosessen, og det er avgjørende for smak og hvor dyp fargen blir. En mørkere brunost vil være kraftigere på smak, men den kan lett få en for brent smak.
Slik lages brunost
Brunost lages av avfallsstoffet fra osteproduksjon - myse. Når melkeblandingen tilsettes løpe, koagulerer melken og myse er det som er igjen. Myse består av laktose, myseprotein (melkeprotein) og vann.
- Mysen kokes inn for å bli kvitt det overflødige vannet. Før i tiden var det vanlig å koke inn mysen uten å tilsette melk eller fløte, og resultatet ble mager og sukkerrik brunost.
- Melk og fløte tilsettes den kokende mysen. Før ble det brukt tykk seterfløte, nå brukes det en blanding av fløte og melk.
- Myseblandingen må konstant røres til den er kokt inn, og riktig farge og konsistens kommer i slutten av kokeprosessen.
- Når mysen var kokt inn til rett konsistens, ble den presset i former og avkjølt.
Nå blir brunost produsert med moderne teknologi hvor man benytter vakuuminndamping og trykkoker for å oppnå det beste resultatet, men prinsippet er fremdeles det samme som det var for 600 år siden.
Brunostens unike smak
Det har vært mange turister som har prøvd brunost med varierende hell. Denne særnorske brune osten har en spesiell, søt og karamellaktig smak - noe som ofte er en stor overraskelse for de som smaker den for første gang.
Den søte smaken kommer fra det karamelliserte melkesukkeret i mysen. Noen lages med geitemelk som gir en kraftigere smak enn brunosten som er laget på kumelk og fløte. Mørk brunost er også kraftigere på smak enn lys.
Stort utvalg brunost for enhver smak
Brunost har god holdbarhet
Brunosten inneholder mye melkesukker, og det gjør at den holder seg lenge i kjøleskapet. Vanlig holdbarhet er rundt fire måneder og holder ofte mye lenger. Den kan oppbevares i romtemperatur før den er åpnet, men bør bo i kjøleskapet etter det.
Den egner seg ikke godt til frysing, og blir ofte kornete og seig i konsistensen om den blir fryst.