Slik bruker du mozzarella

Slik bruker du mozzarella

Mozzarella er noe de fleste forbinder med italiensk pizza, men denne ferskosten har mange andre bruksområder. Ha den på brødskiven, i salaten eller lag en deilig caprese. Se våre beste tips og oppskrifter med denne velsmakende osten.

Mozzarella er en ost mange ikke vet helt hva de skal gjøre med, og dermed ender den oftest opp på pizzaen. Kan den egentlig brukes til noe mer? Klart den kan!

Det finnes til og med flere typer mozzarella. Fersk, fast, bøffelmozzarella og burrata er de vanligste, og her vil vi ta for oss de ferske variantene.

Fast knallkjøp på fersk mozzarella:

Mozzarella kan spises som den er, og er like god på brødskiven som på pizzaen. Mozzarella kan spises som den er, og er like god på brødskiven som på pizzaen.

Forskjellen på bøffelmelk og kumelk

Originalt ble mozzarella kun laget av bøffelmelk, men den i dag også blir laget av kumelk. Mange mener mozzarella av bøffelmelk, eller "Mozzarella di Bufala" er den eneste, ekte mozzarellaen. Denne har en mild aroma som likevel har et særpreg på grunn av bøffelmelken.

Kumelksvarianten er noe mildere og rundere. Begge har en litt syrlig smak, men det er en mild ost som passer de fleste og kan brukes i all type matlaging.

Emblem
Fersk mozzarella trenger ikke varmebehandles på noe vis - den kan spises som den er. Den har en kyllingkjøtt-liknende struktur som gjør den spesielt god i salater og på brødskiven.

Ved å varme focacciaen uten topping får du et lunt måltid med god smakelighet. Riv over fersk mozzarella og legg på spekeskinke. Siden mozzarellaen ikke blir stekt i ovnen, får strukturen i osten kommet godt fram.

Prøv også disse oppskriftene:

Ha gjerne på friske urter og smak til med salt og pepper.

Har du det du trenger?

Så lenge holder mozzarella

Den melkehvite, ferske osten kommer ofte i lake av enten myse eller saltvann, og har forholdsvis kort holdbarhet. Husk å pakke den godt inn i posen etter bruk, da holder den noen dager i kjøleskapet.

Den kan fryses, men konsistensen blir annerledes etter tining og det anbefales å bruke den på pizza eller andre varme retter hvor den smeltes.

Mozzarella må nevnes som den fantastiske pizzaosten den er. Det viktigste når man bruker mozzarella på pizza er å ikke bruke for mye, og å klemme ut overskuddsvæske fra osten. Dette gjør at pizzabunnen blir sprø og ikke vassen.

Prøv disse oppskriftene:

Emblem
Mozzarella kommer fra Italia, og mozzarella av kumelk kalles «Fior di Latte» som betyr "blomst av melk".

Stekt mozzarella med spekeskinke

Spekeskinke og mozzarella er perfekte til hverandre. Begge er milde, og mozzarellaens friskhet passer godt mot den salte spekeskinken.

Det er viktig at det man serverer med mozzarellaen komplementerer den milde osten framfor å dominere smaksbildet.

Stekt eller grillet mozzarella smaker også fantastisk med honning og nøtter. Denne retten har den perfekte balanse av søtt og salt og passer perfekt som forrett, del av et koldtbord eller tilbehør til grillmat.

Flere gode oppskrifter:

Handle på nett og få alt levert hjem:

Mozzarellasalat

En klassisk itaiensk rett er caprese, eller tomat og mozzarellasalat. Med litt olivenolje, mozzarella, tomat, salt og pepper har du basen for en av verdens mest populære salater. Ikke uten grunn! Den milde og friske mozzarellaen passer perfekt med modne tomater og en god olivenolje.

Man kan ha mer oppi salaten enn bare tomater, her kan du slå deg løs! Caprese med jorbær eller melon kan man nyte en varm sommerdag - eller bare når man har lyst på noe friskt og lett.

Prøv disse oppskriftene:

Hvilken mozzarella er din favoritt?