Inviter til ostekveld med norsk ost Se video

Inviter til ostekveld med norsk ost

Vi lager noen av verdens beste oster her til lands. Sett sammen et nydelig ostefat med norske Matskatt-oster, og smelt gjerne en gullvinnende ost i ovnen når gjestene kommer.

Mye har skjedd siden Gangstad på Inderøy i Trøndelag fikk status som første autoriserte gårdsysteri i 1998. Frem til da var norsk ost ofte forbundet med enkel gulost, brunost – og gammalost.

De siste tjue årene har lokale ysterier poppet opp over hele landet og bidratt til et imponerende mangfold og skyhøy kvalitet.

Norge har blitt ostenasjonen som produserer ost i verdensklasse, noe internasjonale priser og VM-medaljer nå sist under oste-VM i Oviedo i Spania, er beviset på.

Nå bugner diskene hos MENY av bejublede oster fra lokale gårdsysterier. Se etter Matskatt-merket i din lokale MENY-butikk og på MENY.no – og inviter til norsk ostekveld i sommer!

Det bugner av spennende og smaksrike norske oster i ostedisken. Gå på skattejakt i din lokale MENY-butikk! Det bugner av spennende og smaksrike norske oster i ostedisken. Gå på skattejakt i din lokale MENY-butikk!

En fest av et ostefat

På ostefatet er det alltid godt med et utvalg oppskåret norsk fastost. Den berømte Fanaosten som vant oste-VM i 2018, er en god kandidat.

Bufarosten fra Valdres, som er laget på helmelk fra kyr på stølsbeite med en rundt konsistens og mye god smak, fortjener også en plass på fatet.

Bufar - en fest av en ost

Bufar - en fest av en ost

Grytidlig hver sommermorgen kjører melkebilen fra støl til støl i Valdres og henter melk fra kyr på ferie. Stølsmelken gir fantastisk Bufarost.

Ta alltid med en smaksrik blåmuggost eller to. Kraftkar fra Tingvollost på Nordmøre ble kåret til verdens beste ost i 2016. En annen prisvinnende blåmuggost er den nydelige Nidelven Blå fra Gangstad gårdsysteri.

En mild camembert som BæråsCammen fra Strandli Gård i Nordland hører også hjemme på ostefatet, gjerne i selskap med en brie fra Thorbjørnrud på Hadeland eller brie fra Dovre ysteri som ble tildelt gull under World Cheese Awards i 2021 og en spennende rødkittost fra Himmelspannet i Hemsedal.

Spennende, norske oster levert på døren

Godt tilbehør løfter de gode ostene til nye høyder Godt tilbehør løfter de gode ostene til nye høyder

Syltetøy og god kjeks

Supplér med brød og kjeks, som Knekks Kjeks fra Røros, eller godt flatbrød, Fikenmarmelade fra Gangstad og Pæregelé med chili fra Ostegården. Honning og valnøtter passer også perfekt til ost.

Tilbehør til ostefatet

Tilbehør til ostefatet

Hva trenges for en vellykket aften med ost og vin? Det er viktig å velge tilbehør ut ifra hvor skarp osten er og hvilken ostefamilie den hører til. Smakene skal komplementerer hverandre, ikke overgå hverandre.

Ikke glem noe godt i glasset

Til ostekvelden passer det perfekt å servere den sprudlende festdrikken Margaret, som er laget av syrlige epler og rabarbra fra Balholm i Sogn. Den har en fin syre og friskhet som passer til ost.

Det alkoholfrie Fripa-ølet fra det norske bryggeriet Klokk&Co er også god til ost og lune sommerkvelder!

God, alkoholfri drikke til osten

Gode norske oster til pizza og gratinering

Til pizza og lasagne er både Rød Ku og Cheddar fra Thorbjørnrud ysteri eller TINE Norsk Alpeost ypperlige valg. Det samme gjelder Raudberg fra Himmelspannet, blåmuggosten Golvertind fra Strandli gård og Eiker  Holtefjell Ung.

Norsk Alpeost er en allsidig ost som er ystet av frisk melk fra gårder rundt Romsdalsalpene, mens cheddaren og rødkittosten fra Thorbjørnrud ysterier er en mild håndverksost ystet av gårdens egen melk på Øvre Kjekshus gård på Hadeland.

Raudberg er en mild rødkittost ystet av økologisk melk og oppkalt etter den flotte toppen med utsikt over hele Hemsedal. Den myke, milde blåmuggosten Golvertind kommer fra den vakre Fiplingdalen i Nordland og Eiker Holtefjell Ung som er en fast rødkittost med fyldig smak produseres ved Hokksund.

Emblem
Visste du at du også kan grille frukt? Sødmen i frukten kommer ekstra godt fram når den varmes opp. Prøv grillet frukt til osten!

Prøv ost på grillen

Enten du skal lage et fullkomment ostefat eller bare vil kose deg litt, er grillet ost uimotståelig! Varm, smeltet ost er også godt som tilbehør til grillmat eller med brød og salat til lunsj.

Grillet Granstubben fra Gangstad Gårdsysteri

En perfekt kandidat på grillen er rødkittosten Granstubben fra Gangstad Gårdsysteri som gikk av med gull under World Cheese Awards 2021 - også kjent som oste-VM. Den er surret med granbark rundt kanten og fortjener virkelig kvalitetsstempelet Matskatt fra Norge hos MENY. 

Granstubben er på sitt beste når den varmes opp. Prøv den på grillen i sommer! Granstubben er på sitt beste når den varmes opp. Prøv den på grillen i sommer!

Slik griller du Granstubben

  1. Ta av plasten, men behold granbarken og strikken rundt.
  2. Pakk osten inn i aluminiumsfolie og legg den i et ildfast fat på grillen i rundt 15 minutter.
  3. Snu den etter en stund slik at den får varme fra begge sider.
Sjekk med gaffel at den er varm og myk i midten før du tar den av grillen.
11 norske oster du må smake

11 norske oster du må smake

Norsk ost er ikke lenger bare gulost og brunost. I dag finnes det mange gårdsysterier som lager prisbelønnede oster som løfter ostefatet til nye høyder. Dette er de norske ostene du ikke må gå glipp av.

Oster som er skapt for å deles

Granstubben er en typisk "sosial deleost" som passer til 2-4 personer. Den vil garantert gjøre suksess i hageselskap eller på sommerkvelden til noe godt i glasset.

Hvitmuggoster som BæråsCammen fra Strandli og Camembert Eiker er andre gode Matskatter som er gode på grillen. Det samme gjelder geitostene Haukeli Chevre og Kubbeost fra Rueslåtten Ysteri. 

Prøv disse på grillen

Mens Camembert-oster bør pakkes inn i folie, kan du legge Chevre rett på grillen. Husk en godt rengjort grillrist så osten ikke sitter fast!

God ost til sommerlige salater

I sommerens salater kan du fint gå for Haukeli Chevre, Kubbeost fra Rueslåtten eller en annen myk, hvit geitost.

Sammen med bakte beter og gratinert med litt honning og valnøtter smaker det helt fortreffelig. Disse ostene passer også fint på fatet til ostekvelden, det er bare å invitere.