Slik bruker du brunost på nye måter

Slik bruker du brunost på nye måter

De fleste av oss er glade i brunost med karamellaktig smak på nystekt brød, men nå har denne særnorske osten blitt populær i alt fra iskrem til kaker og som spennende topping på en rekke retter.

Tradisjonelt har brunost vært brukt som enkelt pålegg på nystekt brød og vafler, men nå finner flere av de beste kokkene nye måter å bruke brunosten på. 

På Michelin-restauranten Maaemo har brunost vært en sentral ingrediens på menyen i flere år. Den relativt nye japansk/nordisk-inspirerte restauranten TAK og Izakaya bruker også brunost i flere spennende retter.

Få brunost levert hjem på døren

Brunosten har fått internasjonal oppmerksomhet 

Den tradisjonsrike brunosten er ikke utelukkende noe for norske ganer lenger. De siste årene har det dukket opp utenlandske produsenter av brunost - blant annet i India.

Når brunosten omfavnes ute i verden, beskrives den med smak av karamell og som melkefudge med hint av toffee. Brunosten er også etterspurt i Sør-Korea hvor kokker nå bruker den som pizzatopping, på burgere, revet over en cappuccino, i iskrem og andre desserter.

Vi elsker brunost på nystekt brød, men den kan brukes til mye mer enn bare pålegg! Vi elsker brunost på nystekt brød, men den kan brukes til mye mer enn bare pålegg!
Emblem
Det eksporteres langt over 100 tonn brunost årlig bare til Sør-Korea, noe som gjør det til det tredje største eksportmarkedet etter Sverige og Danmark.

Prøv brunost på nye måter

Selv om brunosten fremdeles er god på nystekte vafler, kan den brukes til mye god mat og søte desserter. Med sin naturlige søte smak, er brunost spesielt godt egnet i både matlaging og bakverk.

Vil du prøve noe nytt, kan noe så enkelt som revet brunost over havregrøt være en fin vri på frokosten.

1. Hjemmelaget iskrem med brunost

By på hjemmelaget iskrem med smeltet brunost, fløte og vaniljestang. Ordentlig god og spennende dessert, som en nydelig avslutning på måltidet. Dette er en dessert gjestene vil huske!

2. Petit four av brunost til kaffen

Hvis du virkelig vil servere brunost på en ny måte, kan du forsøke å servere den i små terninger til kaffen som petit four.

Bruk gjerne ulike typer av brunost, fra den mørkeste Bestemorosten til den lyseste Misværosten eller den populære litt søte Julebrunosten tilsatt kardemomme. Vi garanterer at dette vil overraske gjestene dine.

Har du prøvd noen av disse?

Alt du trenger å vite om brunost

Alt du trenger å vite om brunost

Den erkenorske brunosten er både elsket og hatet for sin særegne smak og farge. Hvor kommer den fra, hvordan blir den laget og ikke minst: Hvorfor er brunost brun? Her får du svarene på alt du måtte lure på om brunost!

3. Ostekake med brunost

Vi nordmenn er glade i gode kaker til ekstra hygge og fest. Ostekaken blir en ny opplevelse når brunost og prim tilsettes i kaken. Resultatet er en fløyelsmyk, gyllenbrun ostekake med en helt ny smaksopplevelse.

Emblem
Brunost lages av myse, som er noe av det som blir til overs etter produksjonen av andre meieriprodukter. Da får man utnyttet hele råvaren, og laget god ost i samme slengen!

Frys ned restene av brunost

I motsetning til de fleste andre oster, kan brunost fryses. Har du små skalker igjen som det er vanskelig å bruke ostehøvelen på, kan du enkelt legge dem i fryseren. Da kan brunosten rives over havregrøt, eller deles i terninger og brukes i lapper, rundstykker eller horn.

Brunostrestene kan også enkelt smeltes ned til deilig prim som du kan smaksette etter eget ønske.

Slik lager du prim av brunost

Spar gjerne på rester av brunost og lag prim når du har samlet opp nok til et glass. Du trenger kulturmelk, melk, sukker og kanel i tillegg til brunostrestene. 

Har du alt du trenger?